Hoppa till artikelns andra spalt.

Svensk EU-politiker ska leda europeiskt piratparti

Omkring 300 piratpartister från 20 länder bildade i fredags ett europeiskt piratparti, Pirates, på ett möte i Bryssel.

Svenska EU-parlamentarikern Amelia Andersdotter (PP) valdes till ordförande.

Det europeiska piratpartiets viktigaste frågor är medborgerliga rättigheter, personlig integritet, reform av upphovsrätten och nätneutralitet (principen om likabehandling av alla data på internet av regeringar och internetoperatörer).

För ett år sedan beslöt piratpartier i EU-länder att kampanja tillsammans inför valet till EU-parlamenten och försöka skapa en partigrupp i EU-parlamentet.

För en partigrupp krävs minst 25 ledamöter från sju EU-länder. Hittills är det bara svenska Piratpartiet, med två mandat, som är representerade i EU-parlamentet. Piratpartiet sitter i den miljöpartistiska gruppen.