Hoppa till artikelns andra spalt.

Tyska nynazister kan få mandat i EU-parlamentet

Tyska nynazisitiska partiet NPD kan bli invalt i EU-parlamentet efter att Tysklands högsta domstol beslutat att slopa treprocentspärren i EU-valet.

Efter högsta domstolens beslut räcker det att NPD får 0.7 procent av rösterna för att få ett mandat i EU-parlamentet, rapporterar nättidningen EUobserver. Om det hade varit val i dag skulle partiet få  över en procent av rösterna, visar en färsk opinionsundersökning. NPD siktar därför på två mandat i Bryssel.

Udo Voigt som tidigare ledde NPD är partiets toppkandidat i EU-valet. En fjärdedel av partistyrelsens medlemmar är dömda för olika typer av angrepp på bland annat hemlösa och invandrare. Det tyska parlamentets överhus har två gånger försökt förbjuda NPD men det har bara stärkt partiet.