Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Den tyske finansministern Wolfgang Schäuble och hans brittiska kollega George Osborne. Arkivbild.

Tyskland försöker lugna brittiska näringslivet

BRYSSEL 28 mars 2014 | “Får inte komma i systematiskt underläge”

För första gången slår Tyskland fast att även EU-länder utanför eurosamarbetet måste garanteras vissa rättigheter.

Den tyske finansministern Wolfgang Schäuble och hans brittiske kollega George Osborne försöker i ett gemensamt utspel i Financial Times blidka den EU-skeptiska opinionen i Storbritannien. Åtminstone finansbranschen i London.

“När euroländerna fortsätter att integreras är det viktigt att länder utanför euroområdet inte får ett systematiskt underläge i EU. Framtida EU-reformer och fördragsändringar måste […] garantera rättvisa för EU-länderna på den inre marknaden men utanför den gemensamma valutan”, skriver de två finansministrarna.

Det är första gången den tyska regeringen sätter på pränt att EU-länder som inte är med i valutasamarbetet måste skyddas när euroländernas ekonomi och politik i allt högre grad samordnas.

Framför allt handlar det för brittisk del om EU-regler inom bank- och finansvärlden, som exempelvis en skatt på finanstransaktioner, som de oroas för kan göra stor skada på deras finanssektor. London är världens största finansiella centrum. Sektorn står för uppskattningsvis 10 procent av den brittiska ekonomin.

Den brittiske premiärministern David Cameron har utlovat en folkomröstning om EU 2017 efter att landets medlemskap omförhandlats. Detta förutsätter dock att Cameron vinner nästa års parlamentsval i Storbritannien.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret