Annons

Utrikesminister Carl Bildt med sin brittiske och danske kollega William Hague och Martin Lidegaard.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU diskuterar nästa steg i Ukrainakrisen

Ukraina får miljarder av EU men medlemsländerna är oeniga om ytterligare åtgärder mot Ryssland.

EU-ländernas utrikesministrar träffas i dag måndag i Luxemburg för att diskutera situationen i Ukraina. Separatister i östra Ukraina kräver självständighet och den tidsfrist de fått att den ukrainska regeringen att lämna ockuperade byggnader gick ute i morse.

– Situationen är rätt uppenbar. Det vi ser är att ryssarna dramatiskt har trappat upp sin destabiliseringsstrategi gentemot Ukraina. Det är viktigt att vi nu klart och tydligt kräver att Ryssland backar bort från den, sade utrikesminister Carl Bildt.

– Om [Ryssland] fortsätter att trappa upp, måste vi trappa upp, sade Carl Bildt vars bild av händelserna i Ukraina delas av hans brittiske kollega.

– Det som hänt under de senaste 48 timmarna i östra Ukraina är helt klart en ytterligare upptrappning av krisen, sade den brittiske utrikesministern William Hague som menar att det inte finns någon tvekan om att det är Ryssland som ligger bakom separatisterna.

– Jag kommer att argumentera för att ytterligare sanktioner måste bli svaret på Rysslands beteende. Men vi måste enas inom hela EU hur långt sådana ska gå, sade Hague.

Den nederländske utrikesministern Frans Timmermans vill dock inte se några ytterligare sanktioner än.

– Det är för tidigt [att ta nästa steg] i dag. Men vi måste vara väl förberedda, sade Frans Timmermans och fick medhåll av Tysklands EU-minister Michael Roth.

– Vi är övertygade om att det är viktigt att föra samtal. De ekonomiska sanktionerna ligger på bordet, sade Michael Roth.

Utrikesministrarna godkände på eftermiddagen att EU ger Ukraina motsvarande nio miljarder kronor och att EU:s tullar mot Ukraina tas bort. Tullarna slopas redan i slutet av april vilket beräknas stärka den ukrainska ekonomin med motsvarande 4,5 miljarder kronor per år.

Ukrainas tullar mot EU är dock kvar men landet får inte höja dem.

Beslut om vad EU ska göra väntas komma under kvällen.

Tidigare var ett möte mellan EU, USA, Ryssland och Ukraina inplanerat i schweiziska Genève på torsdag. Men det är oklart om det mötet nu kommer äga rum.

I början av mars enades EU-ländernas stats- och regeringschefer om en trestegsmodell för att sätta press på Moskva. Steg ett och två, sanktioner mot enskilda personer, är redan satta i verket. Det tredje steget, omfattande ekonomiska och politiska sanktioner, är dock inte taget. Men EU-kommissionen arbetar fram möjliga alternativ och väntar på klartecken från medlemsländerna att få sätta in dem.