Europeiska företag varnar för hårda Rysslandssanktioner

I dag träffas EU, Ryssland, Ukraina och USA om krisen i Ukraina. Om samtalen kollapsar väntas ekonomiska sanktioner mot Ryssland från båda sidor Atlanten.

I natt dödade ukrainsk militär tre proryska separatister i staden Mariupol i Donetskregionen, rapporterar BBC. I östra Ukraina har proryska grupper ockuperat regeringsbyggnader – med hjälp av Ryssland, enligt Kiev. Situationen eskalerar.

Om fyrpartssamtalen i schweiziska Genève i dag inte leder någonvart planerar EU-länderna att träffas i nästa vecka och diskutera breda, ekonomiska och handel-sanktioner mot Moskva.

Ett tänkbart nästa steg är att stoppa all högteknologisk och militär export till Ryssland. I ett av de mer långtgående scenarier skulle Ryssland bli utestängd från Swift – det internationella system för att överföra pengar, som är baserat i Belgien. Det skriver nyhetsbyrån Bloomberg.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel, som hittills uttalat sig försiktigt vad gäller Ryssland, ska nu göra sig redo för tuffare sanktioner. Därmed är det också mer troligt att hela EU ställer sig bakom sanktionerna.

Tyskland är Rysslands största europeiska handelspartner och den som har mest att förlora om Vladimir Putin hämnas mot europeiska företagsintressen i Ryssland, skriver Bloomberg.

En trolig effekt av europeiska ekonomiska sanktioner skulle vara att Ryssland stryper tillgången till gas. 30 procent av Europas gas förses av ryska statliga Gazprom.

Financial Times rapporterar att europeiska storföretag nu lobbar för att EU inte ska använda sig av sanktionsvapnet. Den tyska kemikaliegruppen BASF, italienska energijätten Eni och brittiska oljebolaget BP är bland de företag som är beroende av goda relationer med Ryssland och som nu försöker påverka sina regeringar att inte införa ekonomiska sanktioner, skriver FT.

Också USA förbereder fler och hårdare sanktioner mot Ryssland, som kan införas redan på fredag om förhandlingarna i Genève inte ger resultat. Men amerikanska ekonomiska sanktioner skulle ha mindre effekt på Ryssland än europeiska. Handeln mellan USA och Ryssland är bara en tiondel av den mellan EU och Ryssland.