Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Den franske socialdemokraten Arnaud Montebourg har gjort sig känd för sina hårda uttalanden mot Bryssel. Arkivbild.

Fransk minister: EU-kommissionen fullständigt värdelös på tillväxt

BRYSSEL 2 april 2014 | Frankrike i nytt budgetbråk med Bryssel

Paris har åter stött på patrull efter att man begärt längre tid för att klara unionens underskottsmål.

Samtidigt som den franske presidenten François Hollande i måndags meddelande att han ombildar sin regering efter det bitande nederlaget i helgens lokalval begärde han återigen uppskov för att klara EU:s budgetregler.

Men kommissionen tycker inte om det franska kravet och uppmanar landet att hålla sig till EU-målet om ett budgetunderskott på under tre procent under nästa år.

– Det är nödvändigt att Frankrike agerar beslutsamt, både för att se till att dess offentliga finanser är hållbara och för att ta itu med välkända flaskhalsar för konkurrenskraft och tillväxt. För att friska upp våra minnen har den nuvarande tidsfristen för Frankrikes underskott redan överträtts två gånger, sade EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn på tisdagen efter ett möte med eurogruppen, som samlar euroländernas finansministrar.

Även gruppens ordförande, den nederländske finansministern Jeroen Dijsselbloem, menar att Frankrike inte bör får uppskov.

– Frankrike måste fullgöra sina åtagande inom ramen för tillväxt- och stabilitetspakten, sade Dijsselbloem och syftade på EU:s regelverk för medlemsländernas statsfinanser.

Den avgående franske industriministern Arnaud Montebourg, som blir ekonomi- och industriminister i den nya regeringen, öste kritik över EU-kommissionen.

– Kommissionen är helt enkelt fullständigt värdelös när det handlar om tillväxt. [Kommissionen] omorienterar oss i en riktning mot åtstramning och dogmatism, sade Arnaud Montebourg, rapporterar Les Echos.

Frankrike har tidigare begärt att få uppskov för att klara sitt budgetunderskott. Kommissionen gav i maj i fjol grönt ljus till att Frankrike får ytterligare två år på sig för att få ned sina budgetunderskott under EU:s gräns på tre procent. Beslutet fick Tyskland och Finland att se rött och anklagade kommissionen för att döma godtyckligt.

Men enligt kommissionens beräkningar kommer Frankrike inte att klara budgetunderskottsmålet under nästa år heller utan hamna på ett underskott på 3,9 procent.

I fjol blev det franska budgetunderskottet 4,3 procent, vilket är högre än det mål som EU och Paris tidigare enats om.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret