Annons

Vi liberaler är övertygade om att på samma sätt som EU:s utvidgning österut 2004 bidrog till att främja demokrati och ekonomisk utveckling kommer den även i framtiden att göra det för andra länder österut som Ukraina, länder på Balkan, Moldavien, Vitryssland, Georgien, Turkiet, skriver Birgitta Ohlsson (FP).

Bild: Pawel Flato

Hoppa till artikelns andra spalt.

Större EU ger ett starkare Europa

Framtida kandidatländer måste få en tydlig signal att de är välkomna till EU när de uppfyller Köpenhamnskriterierna. I en tid då krafter åter vill slita sönder Europa växer behovet av ett europeiskt samarbete mer än någonsin. Det skriver EU-minister Birgitta Ohlsson (FP).

Idag firar vi inte bara vårens ankomst. Just i år firar vi liberaler även en av Europas viktigaste framgångar, den stora EU-utvidgningen. Den första maj 2004 var historisk när tio nya länder med närmare 75 miljoner invånare gick med i den Europeiska unionen.

De bar på ett dramatiskt förflutet. Tre före detta sovjetrepubliker - Estland, Lettland, Litauen - som levt under sovjetisk diktatur och ockupation sedan andra världskriget, fyra tidigare satellitstater till Sovjetunionen - Polen, Tjeckien, Ungern, Slovakien - som plågats av kommunismens förtryck, en av de före detta jugoslaviska republikerna – Slovenien – som upplevt nationalism och krig och därtill två Medelhavsöar - Cypern och Malta.

EU blev då för tio år sedan en union med 25 medlemmar. Idag är vi 28 medlemsstater och vi folkpartister vill att EU ska fortsätta växa. Ett utvidgat EU skapar en hållbar och stabil fred i hela Europa, garanterar medlemsländernas säkerhet och ökar medborgarnas frihet. För låt oss vara klara på en punkt: ingenting av det som pågår i Ukraina skulle förmodligen ha skett om Ukraina varit medlem i EU.  Och ingenting av det som hände med forna Jugoslavien skulle förmodligen ha skett om landet varit medlem i EU. Starkare bevis för varför vi behöver EU kan knappast ges.

Därför vill vi att EU fortsätter växa. Framtida kandidatländer måste få en tydlig signal att de är välkomna till EU när de uppfyller Köpenhamnskriterierna. Varje land i Europa ska kunna bli medlem den dag man tydligt uppfyller högt ställda krav på demokrati, rättsstat, mänskliga rättigheter och marknadsekonomi. Den fria rörligheten ska alltid gälla alla nya EU-medborgare från första dagen.

Vi liberaler är övertygade om att på samma sätt som EU:s utvidgning österut 2004 bidrog till att främja demokrati och ekonomisk utveckling kommer den även i framtiden att göra det för andra länder österut som Ukraina, länder på Balkan, Moldavien, Vitryssland, Georgien, Turkiet. Att EU satsar på demokratibyggande för att bereda för kommande medlemmar och kräver av framtida länder att respektera mänskliga rättigheter är den bästa och mest långsiktiga fredsinvestering och frihetsinvestering vi kan göra.

I år är ett speciellt år i Europas historia. Vi markerar frihetens Europa med 10-årsdagen av den stora utvidgningen och 25-årsdagen av Berlinmurens fall. Dessa händelser påminner oss om att det inte var många år sedan och inte många mil härifrån som diktaturer höll miljoner européer i förtryck.

Vi minns också att det i år är 100 år sedan första världskriget bröt ut och 75 år sedan andra världskriget startade. Enligt EU-kommissionen är det idag lika många rasistiska partier i Europas nationella parlament som det var kring tiden för andra världskriget. Dessa olika nyanser av brunt från nynazister, högerextremister till allmänt rasistiska och populistiska partier vill rasera det europeiska samarbetets grund om frihet och öppenhet.

Sverigedemokraterna vill inte bara att Sverige ska lämna EU utan går även till val på att stoppa utvidgningen och den fria rörligheten mellan EU:s medlemsstater. Detta parallellt som Ryssland under Putins ledning beter sig alltmer aggressivt genom att folkrättsvidrigt och skamligt attackera grannlandet Ukraina militärt.

I en tid där dessa krafter som åter vill slita sönder Europa växer behovet av ett europeiskt samarbete mer än någonsin. Detta står vi liberaler för. Ett större EU är ett starkare Europa. Detta firar vi liberaler idag på Valborgsmässoafton klockan 12.00 på Norrmalmstorg och fortsätter att driva inför Europaparlamentsvalet söndagen den 25 maj.

Birgitta Ohlsson
EU-minister (FP)