Det är vår demokratiska skyldighet att informera invånarna i Sverige om vad som står på spel när det gäller EU/USA-avtalet, skriver Malin Björk (V).

Bild: Kalle Larsson

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-kompromisser med USA betyder försämringar

Inget amerikanskt storföretag ska kunna ifrågasätta folkvalda regeringar i en specialdomstol. Det skriver Malin Björk (V) i slutreplik till Kent Johansson (C).

Vänsterpartiet målar upp skräckscenarier om frihandelsavtalet mellan EU och USA påstår Kent Johansson (C). Nej, det gör vi inte alls, men vi informerar om de stora problem som finns i det avtal som nu förhandlas. Det är vår demokratiska skyldighet att informera invånarna i Sverige om vad som står på spel.

Minns Kent Johansson hur ja-sidan inför EMU-omröstningen just anklagade både Centerpartiet, Vänsterpartiet och den övriga nej-sidan för att måla skräckscenarier om euron? Idag vill inte den gamla ja-sidan påminnas om vad de sa då. Den gigantiska ekonomiska och sociala kris som euron bidragit till att skapa är långt värre än nej-sidans dåvarande s.k. skräckscenarier. Idag är en överväldigande majoritet av svenskarna mot euron.

Annons

Det är trist att Kent Johansson avfärdar våra varningar om EU/USA-avtalet på samma sätt som ja-sidan en gång gjorde i frågan om euron. Men jag tycker det är bra att Kent Johansson tydligt skriver att ”Vi ska självklart inte tumma på de höga standarder för mat och miljö som vi har i Sverige och EU”. Det innebär att USA:s mycket låga standarder inte kan accepteras. Det är således USA som måste byta ut hela sitt regelverk på detta område. Om EU börjar kompromissa i mat- och miljöfrågor så blir det försämringar. Men då vet vi att Centern lovat rösta nej till avtalet. Och vi ska ha check på att ni håller det löftet om det blir ett avtal.

När det gäller det så kallade investeringsskyddet, som bara gynnar storföretagen och hotar demokratin, så är Kent Johansson otydlig i sitt svar. Liksom sin partiledare i riksdagsdebatten säger han inte ett klart nej till investeringsskyddet. Stureplanscenterns nyliberaler har tydligen fått bestämma i denna fråga. Det är viktigt för väljarna att komma ihåg.

Vänsterpartiet kommer aldrig acceptera frihandelsavtal som undergräver folkets demokratiska rätt att välja en regering som förbättrar miljöregler, arbetsrätt och strävar efter jämlikhet. Det ska inget amerikanskt storföretag kunna ifrågasätta i en specialdomstol.

Malin Björk
Förstanamn på Vänsterpartiets lista i valet till Europaparlamentet