EU varnar Ryssland för att lägga sig i Ukrainaval

Trots press från Moskva tänker Ukraina genomför sitt presidentval 25 maj som tidigare planerat.

– Vi ska göra vårt bästa för att genomföra ett fritt val. Vi har lyckats behålla stabiliteten i södra Ukraina trots att Ryssland försöker eskalera, sade premiärministern i Ukrainas övergångsregering Arsenij Jatsenjuk på en presskonferens i Bryssel på tisdagen.

Han konstaterade att det fanns områden i östra Ukraina som kontrolleras av proryska separatister där övergångsregeringen inte kommer att kunna garantera fria val den 25 maj.

Jatsenjuk och EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso undertecknade på tisdagen ett finansieringsavtal som är en del av ett större stödpaket till Ukraina och som låter EU pytsa in motsvarande 5,4 miljarder kronor i det krisande landet inom kort.

Efter mötet konstaterade Barroso att den folkomröstning om självständighet som hållits i flera städer i östra Ukraina under söndagen var olaglig.

I måndags beslöt EU-ländernas utrikesministrar att lägga nya namn till listan med ryssar som får inreseförbud till EU och sina tillgångar frysta.

13 personer och två företag läggs till listan av tidigare 48 namn. Det handlar bland annat om personer varit involverade i kidnappningen av europeiska fredsövervakare.

EU-ministrarna varnade också Moskva för att de kommer att införa hårda ekonomiska sanktioner om Ryssland på något sätt stör presidentvalet i Ukraina den 25 maj.