Hoppa till artikelns andra spalt.

EU:s nya gränsövervakning räddar inte liv

EU:s gränsövervakningssystem Eurosur, som syftar till att upptäcka och undsätta flyktingbåtar, har varken begränsat antal flyktförsök eller räddat liv.

– Tyvärr har vi hittills inte uppfyllt det målet, sade Gil AriaFernandez, biträdande chef på Frontex, EU:s gemensamma byrå för gränskontroll, i ett uttalande på onsdagen, rapporterar nyhetssajten EUobserver.

Frontex övervakningsprogram Eurosur startade i december 2013 –  efter flyktingkatastrofen utanför italienska ön Lampedusa då närmare 300 flyktingar omkom –  och syftar till att tidigare kunna upptäcka och undsätta flyktingbåtar med hjälp av avancerade dataanalyser och fler fartyg till havs.

Frontex har hittills i år upptäckt drygt 42 000 illegala flyktingar som försökt ta sig in i EU. Runt 25 000 av dem har funnits på flyktingbåtar på Medelhavet.