Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Maria Borgström (FI) säger att Feministiskt initiativ överväger att ansluta sig till vänstergruppen eller de gröna om partiet blir invalt i EU-parlamentet.

Feministiskt initiativs val: rött och grönt

STOCKHOLM 13 maj 2014 | “Analyserar partigrupperna”

Feministiskt initiativ går starkt framåt i opinionen och skulle komma in i EU-parlamentet om det vore EU-val idag. Om de får mandat ansluter de sig troligen till vänstergruppen eller de gröna.

Feministiskt initiativ (FI) fick 4,3 procent av rösterna i den senaste opinionsundersökningen inför EU-valet. Står sig de röstsiffrorna på valdagen den 25 maj får partiet minst ett mandat i EU-parlamentet.

Partiet har ännu inte hittat någon given politisk grupp i EU-parlamentet att ansluta sig. Vänstergruppen och  de gröna ligger dock närmast till hands.

- Vi vill inte vara grupplösa utan tänker ingå i en politisk grupp eftersom det ökar våra påverkansmöjligheter. Det lutar mest åt Nordisk grön vänster [NGL] eller den gröna gruppen [G/EFA] som driver våra hjärtefrågor som är jämställdhet, öppenhet och tolerans, säger Maria Borgström som står på fjärdeplats på partiets valsedel och som ansvarar för kontakten med andra feministiska partier i Europa.

Hon tillägger att partiet nu analyserar vilken av grupperna som står närmast FI:s politik.

– Vi analyserar nu hur de röstat i frågor om till exempel jämställdhet och sexuell och reprouktiv hälsa [som bland annat handlar om människors rätt till sin egen kropp och till allsidig information om sexualitet och reproduktion], säger Maria Borgström.

På sikt är partiets mål att bilda en feministisk grupp i EU-parlamentet. Sedan 2010 har FI haft kontakt med feministiska partier i Polen, Spanien och Tyskland och insett att deras partiprogram liknar varandra på flera punkter.

– Det är viktigt att bilda en feministisk grupp så att de feministiska frågorna inte nedprioriteras hela tiden. Det är också viktigt att vi är fristående så att vi inte går in i oheliga allianser, säger Maria Borgström.

—> Europaportalens intervju med Soraya Post som toppar partiets valsedel.

Mer fakta

David Gustavsson
Reporter Stockholm
Skicka epost
David Gustavsson
Reporter Stockholm
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Mer fakta

Annonser
annons
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret