Hoppa till artikelns andra spalt.

Merkel och Hollande: Nominering av kommissionsordförande dröjer

Trots EU-parlamentets krav på en snabb process, kan det dröja flera veckor efter EU-valet 25 maj innan EU-länderna enats om om vem de vill nominera till ordförandeposten i EU-kommissionen.

EU-parlamentet vill att kommissionsordföranden utses i direkt anslutning till valet. Men Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president François Hollande, meddelade när de möttes i Stralsund i Nordtyskland på söndagen, att det kommer att ta betydligt längre tid för EU:s stats- och regeringschefer att enas om en kandidat att nominera till ordförandeposten, rapporter nyhetssajten EUbusiness.

–  Förhandlingarna kommer att pågå under flera veckor, sade Angela Merkel och tillade att det är nödvändigt för att hitta rätt kandidat.

Den 27 maj träffas medlemsländernas stats- och regeringschefer i Europeiska rådet för att diskutera vem de vill se som kommissionens ordförande. För första gången måste Europeiska rådet, inför nomineringen, ta hänsyn till mandatfördelningen i Europaparlamentet efter valet. De tre största politiska grupperna i parlamentet har utsett varsin kandidat till posten. Favorittippade är Jean-Claude Juncker som representerar den kristdemokratiska och konservativa EPP-gruppen och Socialdemokraternas kandidat Martin Schultz.