Rysslands president Vladimir Putin är positiv till presidentvalet i Ukraina 25 maj.

Rysslands president Vladimir Putin är positiv till presidentvalet i Ukraina 25 maj.

Putin backar i Ukrainafråga

Rysslands president Vladimir Putin har uppmanat separatisterna i östra Ukraina att skjuta på på sin planerade folkomröstning. Bedömare tolkar det som att Putin nu intar en mer passiv roll i konflikten.

Putin gjorde uttalandet i Moskva på onsdagen efter sitt möte med samarbetsorganisationen OSSE:s ordförande Didier Burkhalter. Enligt bedömare är hans agerande ett tecken på att han vill undvika en militär invasion i Ukraina, samt att sanktionerna mot Ryssland börjar få allt för negativa konsekvenser för landet. EU och USA har dessutom diskuterat breda ekonomiska sanktioner.

–  Det skulle verkligen skada rysk ekonomin. Kloka politiker måste ta med det i beräkningen, säger Oleg Nemenski, analytiker på tankesmedjan Ryska institutet för strategiska studier, till Reuters.

Efter Putins uttalande vände den ryska börsen upp till den högsta nivån på över en månad. Den ryske presidenten hävdar också att Ryssland dragit tillbaka sina trupper från den ukrainska gränsen. Militäralliansen Nato uppger dock att det inte finns några indikationer på det och talar om drygt 40 000 militärer vid gränsen.

Putin sade även oväntat att han är positiv till det planerade presidentvalet i Ukraina 25 maj, men tillade att den ukrainska regeringen bör föra en dialog med separatisterna i öst. I måndags sade den ryske presidentens talesperson Dimitri Peskov att det vore ”absurt” att genomföra presidentval i Ukraina 25 maj, efter blodbadet i hamnstaden Odessa.

De proryska separtisterna i Donetsk kommer under torsdagen att diskutera uppmaningen om att flytta på folkomröstningen som var tänkt att hållas 11 maj, och säger att de har "stor respekt för den ryske ledaren".