För mig och Centerpartiet är det en självklar utgångspunkt att öppenhet och handel med omvärlden bygger välstånd och välfärd, skriver Kent Johansson (C).

Bild: Europaparlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Vänsterpartiet målar upp skräckscenarier om handelsavtal

Frihandel går att förena med demokrati och miljökrav. Vi ska självklart inte tumma på de höga standarder för mat och miljö som vi har i Sverige och EU. Det skriver Kent Johansson (C) i replik till Malin Björk (V).

Vill verkligen Vänsterpartiet ha ett handelsavtal mellan EU och USA? Genom att lista allt som kan gå fel i förhandlingarna verkar man redan nu säga nej innan det ens finns ett förslag att ta ställning till.

För mig och Centerpartiet är det en självklar utgångspunkt att öppenhet och handel med omvärlden bygger välstånd och välfärd. Det är ingen tvekan om att fler förbindelser och mer utbyte med omvärlden är vägen framåt. Det visar inte minst utvecklingen i länder som Polen och de baltiska staterna sedan Europa öppnades för 25 år sedan.

Annons

Men vi ska inte vara naiva. Vi ska självklart inte tumma på de höga standarder för mat och miljö som vi har i Sverige och EU. Det är grundläggande för mig och Centerpartiet.

Vi måste också bevaka så att inte europeiska dataskyddsregler eller demokratiska beslutsprocesser undermineras. Men vi ska inte måla upp skräckscenarier och endast tro det värsta.

Det är intressant att Malin Björk medger att det går att förena frihandel med demokrati och miljökrav. Visst är det så. Då borde vi kunna lägga kraften på att få ett bra avtal i stället för att redan nu stänga dörren.

Kent Johansson
Europaparlamentariker (C), förstanamn på Centerpartiets lista i valet till Europaparlament