Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Debatt: Vänsterpartiet målar upp skräckscenarier om handelsavtal

Kent Johansson (C) 7 maj 2014 | Förhandlingar pågår

Frihandel går att förena med demokrati och miljökrav. Vi ska självklart inte tumma på de höga standarder för mat och miljö som vi har i Sverige och EU. Det skriver Kent Johansson (C) i replik till Malin Björk (V).

Vill verkligen Vänsterpartiet ha ett handelsavtal mellan EU och USA? Genom att lista allt som kan gå fel i förhandlingarna verkar man redan nu säga nej innan det ens finns ett förslag att ta ställning till.

För mig och Centerpartiet är det en självklar utgångspunkt att öppenhet och handel med omvärlden bygger välstånd och välfärd. Det är ingen tvekan om att fler förbindelser och mer utbyte med omvärlden är vägen framåt. Det visar inte minst utvecklingen i länder som Polen och de baltiska staterna sedan Europa öppnades för 25 år sedan.

Men vi ska inte vara naiva. Vi ska självklart inte tumma på de höga standarder för mat och miljö som vi har i Sverige och EU. Det är grundläggande för mig och Centerpartiet.

Vi måste också bevaka så att inte europeiska dataskyddsregler eller demokratiska beslutsprocesser undermineras. Men vi ska inte måla upp skräckscenarier och endast tro det värsta.

Det är intressant att Malin Björk medger att det går att förena frihandel med demokrati och miljökrav. Visst är det så. Då borde vi kunna lägga kraften på att få ett bra avtal i stället för att redan nu stänga dörren.

Kent Johansson
Europaparlamentariker (C), förstanamn på Centerpartiets lista i valet till Europaparlament

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret