Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Nigel Farages EFD tappar två partier till Tory-dominerade ECR. Arkivbild.

Dragkamp om partierna på högerkanten

BRYSSEL 5 juni 2014 | Farages EFD förlorar ledamöter

Dansk folkeparti och Sannfinländarna fick på onsdagen grönt ljus att bli medlemmar i den konservativa EU-kritiska partigruppen ECR.

Omröstningen innebär att ECR nu har 55 av EU-parlamentets 751 platser. Den EU-kritiska alliansen som grundades när brittiska Tories hoppade av den etablerade högergruppen EPP 2009 går därmed om den gröna gruppen och blir EU-parlamentets fjärde största.

Om ECR även välkomnar de sju ledamöterna från det tyska anti-europartiet Alternative für Deutschland, AfD – ett beslut som ska fattas nästa vecka – kan partigruppen bli tredje största, efter EPP och socialdemokratiska S&D.

Men priset för ökat inflytandet i parlamentet är att ECR öppnar sin port för högerpopulistiska partier som hittills inte ansetts rumsrena, något som kan leda till att moderatare ledamöter i stället går över till EPP. Att välkomna AfD till gruppen skulle också skada brittiske premiärministern David Camerons relation med sin tyska kollega Angela Merkel.

Anna Michalski, docent i statsvetenskap på Uppsala universitet, säger att Tories beslut att samarbeta med öppet EU-fientliga partier tyder på att partiet radikaliserats i sin hållning till EU.

Sverigedemokraterna har lyft fram Dansk folkeparti som det parti man helst samarbetar med och säger att de kommer att ansöka till både ECR och EFD. Det är dock inte troligt att ECR skulle släppa in SD i värmen.

Dansk folkeparti kopplas, trots sin invandringskritik, inte samman med rasism på samma sätt som Sverigedemokraterna gör, säger Anna Michalski.

– Dansk folkeparti är ett mer etablerat parti i Danmark än vad Sverigedemokraterna är i Sverige. Radikaliseringen av dansk politik skedde tidigare än i Sverige, säger hon.

Skillnaden i hur partierna behandlas på EU-nivå beror också på deras ställning i hemlandet. SD:s nordiska systerpartier är mer salongfähiga än vad SD är.

– [ECR] har gjort överväganden att det inte förstör relationen med andra ledare [att samarbeta med Sannfinländarna och Dansk folkeparti]. Men det skulle vara väldigt obekvämt för Cameron och Reinfeldt om SD sitter tillsammans med Tories, säger Michalski.

Detta bekräftas av källor i ECR, som säger att beslutet att öppna för de bägge partierna inte var kontroversiellt. Inställningen i partigruppen är att Dansk folkeparti och Sannfinländarna vill vara regeringspartier och inte protestpartier, i motsats till SD, säger partigruppskällor.

Sannfinländarna och Dansk folkeparti var tidigare medlemmar i den EU-skeptiska nationalistiska partigruppen EFD, som domineras av brittiska Ukip.

Att ECR lockat över de båda nordiska partierna hotar EFD:s existens. För att bilda – eller förbli – en partigrupp krävs minst 25 EU-parlamentariker från minst sju länder. EFD hade under den förra mandatperioden 31 ledamöter från 12 länder och var EU-parlamentets minsta partigrupp.

EFD har också förlorat italienska Lega Nord till en mer högerextrem partigrupp som Nationella frontens partiledare Marine Le Pen försöker skapa tillsammans med holländska PVV, österrikiska FPÖ och belgiska Vlaams Belang.

Ledaren för Ukip och EFD, Nigel Farage, förhandlar nu för att knyta till sig den italienska populistiska Femstjärnerörelsen ledd av Beppe Grillo. Femstjärnerörelsen har även ansökt till den miljöpartistiska partigruppen men fått nobben.

Mer fakta

Sigrid Melchior
Redaktör Bryssel
Skicka epost
Sigrid Melchior
Redaktör Bryssel
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Mer fakta

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret