Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

Grillosympatisörer valde Farage i nätomröstning

EU-skeptiska och nationalistiska EFD-gruppen i parlamentet vann överväldigande när Beppe Grillos italienska Femstjärnerörelse röstade om partigrupp.

Registrerade Femstjärnemedlemmar kunde i en nätomröstning på torsdagen välja mellan EFD och den Tory-dominerade EU-skeptiska konservativa gruppen ECR. Ett tredje alternativ var att partiets 17 EU-parlamentariker inte skulle sitta i någon partigrupp alls. Det rapporterar nättidningen Euractiv.

Den EU-skeptiska Femstjärnerörelsen, som också förespråkar hållbar utveckling och direktdemokrati, hade tidigare bett om ett möte med EU-parlamentets miljöpartistiska grupp, men fått nej.

78 procent röstade för ett samarbete med Nigel Farages EFD. Bara 10 procent röstade för ECR. Inför omröstningen hade både Farage och ECR:s nyvalde ledare Syed Kamall vädjat till Grillo-sympatisörerna på YouTube att ansluta till dem.

Med Grillo-sympatisörerna i sin grupp har EFD nu 44 EU-ledamöter, klart fler än de 25 som reglerna för att bilda partigrupp kräver. EFD behöver dock fortfarande knyta till sig ledamöter från tre ytterligare länder, för att få bilda en parlamentsgrupp, något som ser ut att bli knivigt.