Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Grillosympatisörer valde Farage i nätomröstning

13 juni 2014

EU-skeptiska och nationalistiska EFD-gruppen i parlamentet vann överväldigande när Beppe Grillos italienska Femstjärnerörelse röstade om partigrupp.

Registrerade Femstjärnemedlemmar kunde i en nätomröstning på torsdagen välja mellan EFD och den Tory-dominerade EU-skeptiska konservativa gruppen ECR. Ett tredje alternativ var att partiets 17 EU-parlamentariker inte skulle sitta i någon partigrupp alls. Det rapporterar nättidningen Euractiv.

Den EU-skeptiska Femstjärnerörelsen, som också förespråkar hållbar utveckling och direktdemokrati, hade tidigare bett om ett möte med EU-parlamentets miljöpartistiska grupp, men fått nej.

78 procent röstade för ett samarbete med Nigel Farages EFD. Bara 10 procent röstade för ECR. Inför omröstningen hade både Farage och ECR:s nyvalde ledare Syed Kamall vädjat till Grillo-sympatisörerna på YouTube att ansluta till dem.

Med Grillo-sympatisörerna i sin grupp har EFD nu 44 EU-ledamöter, klart fler än de 25 som reglerna för att bilda partigrupp kräver. EFD behöver dock fortfarande knyta till sig ledamöter från tre ytterligare länder, för att få bilda en parlamentsgrupp, något som ser ut att bli knivigt.

Sigrid Melchior
Redaktör Bryssel
Skicka epost
Sigrid Melchior
Redaktör Bryssel
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret