Statsminister Fredrik Reinfeldt.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Juncker väntas nomineras till EU:s viktigaste jobb

Jean-Claude Juncker väntas på fredagen nomineras till EU-kommissionens ordförande, efter att nästan alla EU:s stats- och regeringschefer ställer sig bakom honom.

Storbritanniens premiärminister David Cameron tillhör undantaget. Han anser att Juncker är för federalistiskt sinnad och inte tillräckligt reforminriktad, och har krävt en omröstning om Juncker.

– Jean-Claude Juncker har varit i hjärtat av projektet att öka Bryssels makt och minska nationalstaternas under hela sitt liv, sade David Cameron på morgonen på väg in till mötet.

Det finns ingen motkandidat för toppjobbet.

På grund av omröstningen väntas de övriga toppjobben som ska tillsättas efter EU-valet – ny ordförande i Europeiska rådet, ny utrikeschef och eventuellt en ständig ordförande för eurogruppen – bestämmas först i juli. Tidigare har EU-ledarna pusslat samman paketuppgörelser som alla kan ställa sig bakom.

Statsminister Fredrik Reinfeldt, som tidigare tillhört Cameron-falangen, bekräftade att han nu kommer att rösta för luxemburgaren.

– Man måste presentera en kandidat som har möjlighet att bli vald. Juncker har stöd från Europas socialdemokrater och från EPP, den partigrupp som Moderaterna och Kristdemokraterna tillhör. Och det finns ett majoritetsstöd bland stats- och regeringscheferna, sade han på väg in till toppmötet i Bryssel.

På toppmötet diskuteras de breda penseldraget i EU-kommissionens kommande arbetsprogram. Det programmet är viktigare än vem som blir ordförande, sade statsminister Fredrik Reinfeldt.

Nederländernas Mark Rutte, som också ställt sig tvekande till nyordningen där EU-parlamentets partigrupper fått större makt över beslutsprocessen, sade att han nu stöder Juncker på grund av dennes arbetsprogram.

Programmet går i den riktning som Cameron har krävt, med ökat fokus på frihandel och konkurrenskraft i Europa, samt att begränsa EU-politiken till färre områden.

Cameron har utlovat en folkomröstning om EU-medlemskap 2017 förutsatt att hans konservativa parti vinner valet 2015.

– Vi måste säkra att vi får Storbritannien på banan igen. Vi behöver ett stark Storbritannien i EU, sade Danmarks premiärminister Helle Thorning-Schmidt, som nämns i spekulationerna kring något av EU:s övriga toppjobb.

– I alla samtal med oss säger [David Cameron] att han vill driva en ja-linje, att han vill att Storbritannien ska vara kvar. Men han vill göra det baserat på vissa reformer, sade Reinfeldt.

EU-parlamentets socialdemokratiska grupp liksom ett antal EU-ledare, särskilt Italiens Matteo Renzi, har krävt en uppluckring av EU:s budgetregler i kommissionens prioriteringar.

Men Fredrik Reinfeldt sade att reglerna redan i dag tillåter flexibilitet och att det som diskuterades inte innebar någon förändring av reglerna.