Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

Medieuppgift: Danmarks statsminister ny EU-ordförande

Enligt tyska die Welt blir danska statsministern socialdemokraten Helle Thorning- Schmidt Europeiska rådets näste ordförande.

Den ansedda tidningen hänvisar till uppgifter från ”informerade diplomatkretsar”.

Thorning-Schmidt skulle då ta över efter belgaren Herman Van Rompuy som är den nuvarande ordföranden för Europeiska rådet – en ny post som inrättades i och med att Lissabonfördraget trädde i kraft 2009.

Enligt die Welt tar även den spanske konservative finansministern Luis de Guindos över som ordförande i eurogruppen som samlar euroländernas finansministrar efter den nuvarande ordföranden, nederländske Jeroen Dijsselbloem.

Vem som skulle bli EU:s utrikeschef efter brittiska Catherine Ashton är dock enligt tidningen inte klart men en del tyder på att den italienska socialdemokratiska utrikesministern Federica Mogherini kan vara akutell. På tisdagen sade hon hennes kandidatur är ”en möjlighet”, rapporterar nyhetsbyrån Ansa.