Socialdemokrater villkorar Juncker-ja

Socialdemokraterna i EU-parlamentet har tagit fram en diger lista över krav på nästa kommission för att ställa sig bakom Jean-Claude Juncker.

Det mesta tyder på att EU-ländernas stats- och regeringschefer under morgondagen kommer att nominera luxemburgaren Jean-Claude Juncker till ordförande i EU-kommissionen.

Därefter måste en majoritet EU-parlamentet ge sitt godkännande. Det innebär i praktiken att den nästa största partigruppen, socialdemokratiska S&D, måste trycka på ja-knappen i mitten av juli då omröstningen äger rum.

Den socialdemokratiska partigruppen har villkorat sitt godkännande med en lista med 50 förslag som de kräver att nästa kommission lägger fram.

”För att vinna vårt stöd måste kandidaten till ordförande i EU-kommissionen göra en obrytbar utfästelse att främja investeringar, hållbar tillväxt och anständiga, säkra jobb”, heter det i manifestet som tar upp allt som rör öppenhet till asylpolitik.

– Det är helt tydligt att [Juncker] måste ändra en del av sin politik och attityd. Detta är ett krav [för socialdemokratiskt stöd], sade S&D-gruppens avgående ledare Hannes Swoboda i förra veckan rapporterar Euractiv.

Samtidigt lägger den franske socialdemokratiske presidenten François Hollande fram ett förslag på en Ny giv, enligt Euractiv. Hollande vill att Europa investerar motsvarande nio biljoner kronor i transport, energi, utveckling, utbildning och sjukvård. Summan motsvarar den amerikanske presidentens Franklin Roosevelts Nya giv på 1930-talet och är tio gånger större än Marshallhjälpen som fick Europa på fötter efter andra världskriget.

Förslaget, som skickats i all tystnad till Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy inför dagens och fredagens EU-toppmöte, är ett ställningstagande mot den tyskinspirerade åtstramningspolitik som präglat EU-politiken under de senaste åren.