Cecilia Malmström blir Sveriges EU-kommissionär under mandatperioden 2014-2019. Arkivbild.

Cecilia Malmström blir Sveriges EU-kommissionär under mandatperioden 2014-2019. Arkivbild.

Bild: EU-kommissionen

Cecilia Malmström får förnyat förtroende

Regeringen nominerar Sveriges nuvarande EU-kommissionär Cecilia Malmström till ytterligare en mandatperiod.

– Jag är naturligtvis väldigt hedrad och glad över förtroendet att nomineras till kommissionär i fem år till. Europa står inför många avgörande vägskäl just nu, med krig och konflikter i vårt närområde och en ekonomisk kris som vi efter svåra år har börjat ta oss ur, sade Cecilia Malmström (FP) i ett uttalande efter torsdagens besked från statsminister Fredrik Reinfeldt.

Cecilia Malmström har under den nuvarande mandatperioden som EU-kommissionär ansvarat för inrikes frågor som brottsbekämpning, asyl och migration, gränsbevakning och polissamarbete.

Vilken portfölj hon får i den kommande EU-kommissionen är oklart.

Beslutet innebär att de två av de 17 klara EU-kommissionärerna är kvinnor. Sverige har under sina nästan 20 år som EU-medlem bara haft kvinnliga kommissionärer. Sverige och Bulgarien är de enda medlemsländerna som aldrig haft en man på posten.