Den polske utrikesministern Radek Sikorski och hans svenske motsvarighet Carl Bildt har samarbetat under en lång tid tillbaka. Arkivbild.

Den polske utrikesministern Radek Sikorski och hans svenske motsvarighet Carl Bildt har samarbetat under en lång tid tillbaka. Arkivbild.

 

EU till Ryssland: Samarbete eller ytterligare sanktioner

EU hotar med omfattande sanktioner om Ryssland inte underlättar utredningen av den kraschade malaysiska flygplanet över Ukraina och stoppar flödet av vapen till proryska rebeller.

Det enades medlemsländernas utrikesministrar om på ett möte i Bryssel på tisdagen.

– Vi har ett gott utfall. Ett utfall som borde få president Putin att inse att detta är på allvar och att vi förväntar oss att Ryssland återlämnar kropparna [från flygkraschen] och samarbetar med utredningen och om så behövs utlämna och straffa de skyldiga, sade Polens utrikesminister Radek Sikorski efter mötet och fick medhåll av sin svenske kollega Carl Bildt (M).

– Det var ett starkt möte i dag. De flesta var eniga om att det som inträffat, tragedin och brottet, är en konsekvens av att […] starkt ökade ryska leveranser av tunga vapen till separatisterna vilket strider mot alla överenskommelse och alla åtagande som gjorts från rysk sida, sade Carl Bildt.

Överenskommelsen ses i EU-kretsar som ovanligt skarp och innebär bland annat att arbetet med den lista över personer och organ som ”aktivt tillhandahåller material eller finansiellt stöd till eller drar nytta av […] destabiliseringen av östra Ukraina” skyndas på. På torsdag ska ländernas EU-ambassadörer träffas för att ta fram listan som ska vara klar senast i slutet av månaden.

EU:s utrikestjänst och EU-kommissionen ska även skynda på sammanställningen över ytterligare möjliga sanktioner mot Ryssland. Dessa kan inbegripa att strypa den ryska tillgången till finansmarknader, vapenembargo, embargo på varor som kan användas militärt och andra teknologier som energisektorn.

Dessa sanktioner ligger inom det så kallade steg tre – de skarpaste åtgärderna i den trestegsupptrappning mot Ryssland som stats- och regeringscheferna enades om i mars. Denna sammanställning ska vara klar till på torsdag.

– Det är ett starkare paket än någonsin tidigare, sade Sikorski.

Det är dock i nuläget inte klart om dessa ytterligare sanktioner behöver godkännande från Europeiska rådet – medlemsländernas stats- och regeringschefer – för att kunna tas i bruk om Ryssland inte efterlever kraven. Flera utrikesministrar nämnde efter mötet att ett extrainsatt EU-toppmöte kan bli aktuellt inom kort.