Hoppa till artikelns andra spalt.

Mansdominerad EU-kommission kan få nej

EU-parlamentets talman hotar med att nästa kommission kan röstas ned om den inte består av tillräckligt många kvinnor.

Det sade den socialdemokratiske talmannen Martin Schulz under en presskonferens på tisdagen.

Spekulationerna om vilka som ska bli de kommande 28 EU-kommissionärerna är i full gång. Bland förhandsfavoriterna finns dock ytterst få kvinnliga kandidater. Av de tolv kandidater som medlemsländerna hittills nominerat finns inte en enda kvinna.

EU-parlamentet har att ta ställning till hela kommissionen och antingen ge den grönt eller rött ljus. 2004 hotande EU-parlamentet att rösta ned den då föreslagna kommissionen. Anledningen var att Italien hade nominerat Rocco Buttiglione vars åsikter om homosexuella och kvinnor EU-parlamentet inte kunde acceptera. Samtidigt tvingades också EU-skeptiska letten Ingrida Undre att ta tillbaka sin kandidatur. Ytterligare en kandidat fick byta ämnesområde.