Hoppa till artikelns andra spalt.

Polen går till EU-domstolen för mentolförbud

Polen ogillar det kommande EU-förbudet mot mentolcigaretter och vill ha ett undantag likt det svenska snusundantaget.

I våras klubbade EU-parlamentet och medlemsländerna, inklusive Polen, en uppdatering av unionens tobaksregler som ska börja gälla 2016. En av de nya reglerna är ett förbud mot mentolcigaretter.

Ekonomiska argument har dock fått den polska regeringen att ta frågan inför EU-domstolen, rapporterar Rzeczpospolita Prawo. Biträdande premiärminister Janusz Piechocinski vill att mentolcigaretter ska få samma undantag från EU:s tobaksregler som det svenska snuset har.

Polacker röker i genomsnitt 1 586 cigaretter per år och person och var femte cigarett som säljs i landet har mentolsmak. Polen är även världens sjunde största tillverkare av cigaretter. Regeringen räknar med att förlora runt motsvarande 20 miljarder kronor årligen i minskade skatteintäkter från försäljningen av mentolcigaretter.