Tjeckien nominerar kvinnlig EU-kommissionär

EU-kommissionschefen Jean-Claude Junckers uppmaning att skicka kvinnor till Bryssel får sitt första resultat.

Efter att ha övervägt tre män nominerade på måndagen den tjeckiska regeringen sin regionalminister Věra Jourová till landets EU-kommissionärskandidat, rapporterar tjeckiska public serviceradion Český rozhlas.

Jourová tillhör mittenpartiet Ano 2011 som ingår i den liberala Alde-gruppen i EU-parlamentet.

De tjeckiska socialdemokraterna ČSSD drog tillbaka sin kandidat, tidigare finansminister Pavel Mertlík, i utbyte mot att koalitionspartiet Ano 2011 går med på en höjd minimilön och högre löner för anställda inom socialtjänsten.

Premiärminister Bohuslav Sobotka kräver samtidigt att Tjeckien får en tyngre post i nästa kommission. Tre områden står högst på listan: transport, regional utveckling och industri. Nuvarande tjeckiske EU-kommissionär Štefan Füle ansvarar för utvidgningsfrågor.

EU-kommissionens tillträdande ordförande Jean-Claude Juncker har i en appell till medlemsländerna vädjat att de skickar kvinnliga kommissionärskandidater och lockat med tyngre poster till de länder som gör det. Bland de hittills föreslagna kandidaterna finns få kvinnor.