Uppgörelse banade väg för historisk talman

Den tyske socialdemokraten Martin Schulz valdes som väntat om till EU-parlamentets talman.

Utfallet i tisdagens slutna omröstning innebär att Martin Schulz blir den förste talmannen någonsin att sitta två mandatperioder i rad i EU-parlamentet. Det är även första gången en talman får förnyat förtroende sedan 1962.

Att det skulle bli Martin Schulz rådde det ingen tvekan om eftersom den stora högergruppen EPP, socialdemokraterna S&D och liberala Alde på förhand ställts sig bakom Schulz. I utbyte får EPP utse näste talman när den nuvarande mandatperioden löper ut i slutet av 2017.

Martin Schulz medverkade inte vid debatten med de övriga tre kandidaterna till posten som hölls innan omröstningen. Brittiske Sajjad Karim från ECR-gruppen, österrikiska Ulrike Lunacek från den gröna gruppen och spanske Pablo Iglesias Turrión från vänstergruppen GUE/NGL var de övriga kandidaterna.

Att EPP och S&D i EU-parlamentet gör upp om talmansposten är inget nytt. Men det väcker ont blod i många andra partigrupper som menar att det är odemokratiskt.