Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M). Arikvbild.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M). Arikvbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Carl Bildt: Konkreta bevis på rysk militär i Ukraina

EU-ländernas utrikesminister blixtinkallades på fredagen för diskutera bland annat situationen i Ukraina. Utrikesminister Carl Bildt pekade ut pro-ryska rebeller och Ryssland som ansvariga för civilbefolkningens svåra situation.

Sent på torsdagskvällen bevittnade journalister från brittiska The Guardian och The Telegraph hur 23 ryska pansarfordon, tankbilar och andra fordon med militära registeringsskylltar i skydd av mörkret  passerade på en grusväg in över en obevakad del av Rysslands gräns mot Ukraina. Detta menar journalisterna är beviset på att Ryssland aktivt hjälper de pro-ryska rebellerna i Ukraina med militära leveranser.

– Det finns nu konkreta bildbevis på ryska arméfordon som passerar in i Ukraina… Det här är ett grovt brott mot internationell lag, sade utrikesminister Carl Bildt (M) till journalister på väg in till fredagens extrainkallade EU-utrikesmöte i Bryssel för att bland annat diskutera situationen i Ukraina. Han betonade att det krävs en nedtrappning av konflikten.

Samtidigt fortsätter en fordonskaravan längs den ryska motorvägen M4 med närmare 280 vitmålade militärlastbilar att gäcka omvärlden. Är det en hjälpsändning till den nödlidande civilbefolkningen i rebellkontrollerade områden i östra Ukraina som ryska myndigheter hävdar eller en slags trojansk tusenfoting med militär leverans till separatister som inte minst de Ukrainska myndigheterna fruktar?

De brittiska journalisterna erbjöds att välja ut två av lastbilarna av några som sade sig vara ansvariga för transporten men som inte ville säga sina namn. Lasten visade sig bestå av bovete och sovsäckar.

En bil från Internationella Röda korset fanns på plats. Senare på torsdagskvällen twittrade organisationen att de haft en ”första kontakt” med konvojen men att det fanns ”många praktiska detaljer som måste klargöras”.

En viktigt fråga för EU-ländernas utrikesministrar är hur EU ska förhålla sig till det ryska hjälpinitiativet. Sveriges ståndpunkt är att alla humanitär hjälp måste ske med Ukrainas samtycke och i samverkan med internationella organisationer.

Carl Bildt kallade situationen för den kvarvarande del av civilbefolkningen i de rebellkontrollerade områdena för ”fruktansvärd” och ”desperat” och gav Ryssland skulden.

– Det bästa sättet att [förbättra situationen] är att upphöra med stödet till dessa så kallade folkrepublikerna som har orsakat den humanitära krisen, sade Carl Bildt.

EU:s utrikesmöte i Bryssel väntas pågå till fredagskvällen. På dagordningen står förutom Ukrainakonflikten även krissituationen i Irak, Gaza och Libyen.