Europafacket hoppas på Draghis nya tillväxtlöften

Det var inte bara aktiebörserna som tog ett litet glädjeskutt i veckan efter ECB:s löften om att stimulera euroländernas ekonomier - även Europafacket vädrar nu morgonluft efter år av åtstramningar.

I ett tal i fredags sade Europeiska Centralbankens chef Mario Draghi att ECB står redo att stimulera den europeiska ekonomin och uppmuntrade euroländerna att bland annat bidra med stora offentliga investeringsprogram men även med nödvändiga nationella strukturella reformer.

Europafackets generalsekreterare Bernadette Ségol ser Draghis uttalande som "uppmuntrande”.  Det kan läggas till liknande uttalanden från den franska och italienska regeringen samt den nyvalde ordföranden för EU-kommissionen Jean-Claude Juncker menar hon.

– Sanningen är att åtstramningar inte fungerar. En ny politik är angelägen för att få igång den europeiska ekonomin, säger Bernadette Ségol i ett uttalande. Jag är hoppfull, men inte överoptimistisk, att Europas ledare kommer till insikt att det krävs offentliga investeringar för att skapa arbetstillfällen och tillväxt.

Tidigast den fjärde september vid sitt möte i Frankfurt kan ECB ge prov på sin nya inställning med eventuella nya ekonomiska åtgärder som följd.