Annons

Textilindustri i Kroatien. Arkivbild.

Textilindustri i Kroatien. Arkivbild.

Bild: Clean Clothes Campaign

Europeiska löner sämre än i Asien

I delar av den europeiska textilindustrin är arbetsvillkoren sämre än motsvarande i Kina och andra asiatiska länder.

Textilarbetare i låglönefabriker i östra Europa har det sämre ställt än i många asiatiska låglönefabriker.

–Européer är ofta inte medvetna om de dåliga arbetsförhållandena i Europa, säger Katri Blomster, koordinator för utvecklingskommunikation vid den finländska Fackliga solidaritetscentralen Sask till public service-bolaget YLE på tisdagen.  

Uppgifterna om textilarbetarnas arbetsvillkor framgår av en delvis EU-finansierad rapport från organisationen Clean clothes där Sask är medlemmar.

Rumänska texilarbetare är med en nettolön på 133 euro i månaden motsvarande 1223 kronor sannolikt de sämst betalda i EU. För många arbetare uppnås minimilönen först efter de arbetat schemalagd övertid. Eftersom lönen inte räcker för det allra nödvändigaste måste de anställdas familj eller vänner hjälpa till ofta med mat från mindre jordbruk. Det är verkligheten för många av de 100 000-tals rumäner ofta ensamstående mödrar som arbetar i EU:s största textil- och klädproducerande land.

Enligt Katri Blomster är det inte konstigt att låglönefabriker med dåliga arbetsförhållanden också förekommer i EU.

Annons

– EU har inte möjlighet att kontrollera minimilöner eller socialskydd, säger hon.

I Bulgarien och Rumänien är minimilönen knappt 140 euro, medan den i Kina ligger på 175 euro. En bulgarisk sömmare klarar sig i snitt sämre på sin lön än en sömmare i Bangladesh.

Katri Blomster och vill att EU sätter press på textilföretagen.

Men även beställare som H&M, Zara och Hugo Boss har ett ansvar. I rapporten finns en färdplan på tio punkter som klädmärkesföretag och återförsäljare kan följa om de vill stödja principen om en lön att leva på.