Annons

Frankrikes president Francois Hollande vill ha ett särskilt toppmöte för euroländerna så snart som möjligt. Arkivbild.

Frankrikes president Francois Hollande vill ha ett särskilt toppmöte för euroländerna så snart som möjligt. Arkivbild.

Hollande kräver flexiblare budgetpolitik i euroländerna

Frankrikes president Francois Hollande vill att euroländerna så snart som möjligt samlas till ett extra toppmöte för att diskutera tillväxt och en ny budgetpolitik.  

Efter förra veckans besked om nolltillväxt i eurozonen och en allt lägre inflation på väg mot deflation och veckans plöstliga regeringsombildning gjorde Frankrikes president Francois Hollande på torsdagen ett utspel om en ny ekonomisk politik i EU.

– Europa hotas av en lång och möjligen oändlig stagnation, om vi inte gör något, sade den franske presidenten på ett möte med utländska diplomater i Paris, rapporterar Financial Times.  Han kallade den avstannade tillväxten och massarbetslösheten för ”exceptionella omständigheter” och skäl för att justera EU:s budgetpolitik.

Francois Hollande krävde ett särskilt toppmöte för euroländerna så snart som möjligt för beslut om tillväxtstimulerande åtgärder och för att bromsa upp tempot i minskningen av budgetunderskotten. Sedan tidigare har Frankrike meddelat att de inte klara att minska sitt budgetunderskott till fyra procent i år något de lovat EU-kommissionen.

Hollande betonade dock att Frankrike behövde minska sitt budgetunderskott som en förutsättning för att sätta Europa tillbaka på ett tillväxtspår kapabelt  att minska arbetslösheten.

Idag, fredag, kom julisiffrorna från EU:s statistikbyrå Eurostat som visar på fortsatt hög arbetslöshet i eurozonen oförändrad sedan juni på 11,5 procent. Jämfört med juli 2013 är det dock en nedgång från 11,9 procent. Motsvarande siffror för samtliga EU-länder är 10,2 procents arbetslöshet i juli jämfört med 10,9 procent ett år tidigare.

Eurostats inflationsprognos för augusti visar på fortsatt minskad årsinflation i eurozonen från 0,4 procent i juli till 0,3 procent denna månad.