Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.

Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Rysk bojkott utan större betydelse för Sverige

Ryssland bojkottar livsmedelsvaror från EU-länder som ett motdrag i Ukrainakonflikten.

På en presskonferens i Moskva på torsdagen presenterade den ryska premiärministern Dmitrij Medvedev President Vladimir Putins beslut att under ett år förbjuda import av livsmedel från bland andra EU och Norge. Den ryska bojkotten är ett svar på EU:s sanktioner kopplade till den ryska ockupationen av Krimhalvön och Rysslands roll i Ukrainakonflikten.

Runt tio procent av EU:s livsmedels- och jordbruksexport till ett värde av 12 miljarder euro motsvarande 110 miljarder kronor går till Ryssland men hur mycket av den som verkligen berörs är enligt EU-kommissionen för tidigt att säga. De ekonomiska konsekvenserna varierar mellan länderna beroende på hur stor exporten till Ryssland är.

Den ryska livsmedelsbojkotten lär inte ha någon större effekt på svensk livsmedelsekonomi. Branschorganisationen Livsmedelsföretagen beräknar att  det handlar ett årligt exportvärde på 100 miljoner kronor av den totala svenska livsmedelsexporten på 60 miljarder kronor.

– Det är djupt olyckligt för de företag som berörs men sett till hela den svenska livsmedelsexporten är det en väldigt liten del som drabbas, säger Marie Söderqvist, VD på Livsmedelsföretagen till Europaportalen.

På onsdagen sade Finlands statsminister Alexander Stubb att de kommer att söka ekonomisk kompensation från EU om konsekvenserna blir allt för tuffa för landets ekonomi. Även bland andra Polen har talat om behovet av kompensation.

Fråga om ekonomisk kompenation till drabbade EU-länder ska övervägas antydde EU-kommissionens talesperson på torsdagen.

–Det är allt för tidigt för att överväga kompensation men det finns möjligheter inom ramen för den gemensamma jordbrukspolitiken, sade Frederic Vincent vid en pressträff i Bryssel.