Framåt för uppstickarpartier i Europa

Två opinionsundersökningar pekar på stora framgångar för uppstickarpartier och i tyska Sachsen har euromotståndarna AfD tagit sig in i delstatsparlamentet.

Med 9,7 procent blev det eurokritiska konservativa partiet Alternative für Deutschland, AfD, fjärde största parti och tar sig därmed för första gången in i ett tyskt parlament. I EU-valet i maj fick partiet 7,1 procent av rösterna vilket resulterade i sju EU-parlamentariker.

Samtidigt åkte liberala FDP och nynazistiska NPD ur det sachsiska delstatsparlamentet.

Annons

Enligt en nylig sondering ser i Storbritannien det EU- och invandringskritiska Ukip ut att få sin första ledamot i landets parlament. Detta efter att en konservativ Tory-politiker hoppat över till Ukip inför ett fyllnadsval i Clacton.

I Spanien går det tydligt vänsterinriktade partiet Podemos starkt framåt.

Hade det varit spanskt parlamentsval i dag skulle partiet fått 21,1 procent av rösterna och blivit tredje störst, en procentenhet efter oppositionella Socialistpartiet, enligt en färsk opinionsundersökning. Podemos bildades i mars och fick fem mandat i EU-valet två månader senare. På programmet står bland annat medborgarlön till alla och att EU:s grundlag Lissabonfördraget antingen återkallas eller kraftigt revideras. Nästa parlamentsval i Spanien äger rum i november 2015.