Jean-Claude Juncker presenterar den nya EU-kommissionen som sedan måste få sitt godkännande av EU-parlamentet.

Jean-Claude Juncker presenterar den nya EU-kommissionen som sedan måste få sitt godkännande av EU-parlamentet.

Bild: Europeiska kommissionen

Junckers superkommissionärer överraskar

Tidigare öststater dominerar i den nya EU-kommissionen. Cecilia Malmström får nytt tungt uppdrag.

Tillträdande kommissionsordförande Jean-Claude Juncker presenterade på onsdagen sitt förslag på hur nästa EU-kommission ska se ut.

– Jag har beslutat att göra vissa förändringar och skaka om saker och ting lite grann, sade Jean-Claude Juncker vid presentationen.

Den skiljer sig mot tidigare kommissioner såtillvida att sju kommissionärer, så kallade superkommissionärer, får ett utökat ansvar över övriga kommissionärer och områden.

Dessa sju koordinerar de övriga 20 kommissionärernas arbete och har rätt att stoppa förslag, något som tidigare bara ordföranden kunde göra. De får dessutom tillgång till alla EU-kommissionens generaldirektorat – kommissionens departement.

Främst av de sju är Nederländernas Frans Timmermans som får titeln förste vice ordförande.

– Han blir min högra hand, min suppleant när jag inte kan vara på plats fysiskt eller mentalt, sade Juncker

Även föredelningen av posterna mellan medlemsländer visar på en skiftning. Fyra av superkommissionärerna kommer från de nyaste medlemsländerna i det forna Östeuropa. Tillsammans med Europeiska rådets näste ordförande, polacken Donald Tusk, skjuts därmed makten från de traditionella maktländerna, Frankrike, Tyskland och Storbritannien, mer österut. Inget av dessa tre länder får någon av superkommissionärsposterna.

En annan nyhet är att klimat- och energifrågor sätts samman och hamnar under den spanske kandidaten Miguel Arias Cañete. Den tidigare utvidgningsportföljen försvinner och bakas samman med grannskapspolitiken under namnet ”utvidgningsförhandlingar”.

Sveriges EU-kommissionär, Cecilia Malmström (FP), får ansvar för den tunga handelsportföljen.

– Det är en viktig post för Sverige och ett bevis för att vi ses som en tung europeisk spelare, sade Cecilia Malmström i ett uttalande.

Hennes viktigaste uppdrag under den kommande mandatperioden blir att försöka sy ihop frihandelsavtalet mellan EU och USA.

Ett av Malmströms tidigare ansvarsområden som kommissionär, migrationsfrågor, går till den grekiske kandidaten Dimitris Avramopoulos vilket kan ses som kontroversiellt mot bakgrund att landet fått allvarlig kritik för dålig behandling av asylsökande.

Frankrikes Pierre Moscovici får ansvar för ekonomiska frågor och blir den ledamot som företräder kommissionen på exempelvis rådsmöten.

Portföljen som går till den brittiske kandidaten Jonathan Hill, finansiella frågor, ses som en seger för London.

Den post som brukar kallas nitlotten i EU-sammanhang, utbildning, kultur, ungdom och medborgarskap, gick till Ungerns Tibor Navracsics. Ungern har tidigare fått tung kritik av EU-kommissionen för bland annat brister i pressfriheten, landets domstolsväsen och politisk tillsättning av höga poster.

I EU-parlamentet inleds nu förberedelserna för utfrågningarna av kommissionärskandidaterna som beräknas kunna börja om tre veckor.

 

Hela listan