Hoppa till artikelns andra spalt.

Ökat EU-tryck på Frankrike efter budgetbrott

Enligt medieuppgifter vill alltfler euroländer att Frankrike ska bötfällas för att landet inte följer EU:s budgetregler.

För två veckor sedan meddelade den franske finansministern Michel Sapin att landet inte kommer att klara EU:s underskottsmål förrän tidigast 2017. I fjol gav

EU-kommissionen Frankrike två års uppskov att få ordning på statsfinanserna.

Bland euroländernas finansministrar växer ilskan över att Frankrike inte följer reglerna och enligt nyhetssajten EurActiv ökar stödet för att bötfälla Frankrike. Även krisländer som Spanien och Portugal rapporteras ställa sig bakom kravet.

EU-kommissionen har rätt att döma ut böter till de länder som inte följer budgetereglerna. Boten ligger på motsvarande 0,2 procent av landets bruttonationalprodukt.

2003 bröt både Frankrike och Tyskland mot EU:s budgetregler utan att bestraffas. Det fick till följd att en rad andra euroländer också ignorerade regelverket.

Senast 15 oktober ska EU-länderna skicka in sina nationella budgetförslag till kommissionen som därefter kommer med rekommendationer och tar ställning till huruvida ett land brutit mot reglerna.