Beppe Grillo: Släpp euron och läkarundersök alla immigranter

Den italienske oppositionspolitikern, populisten och komikern Beppe Grillo, krävde på tisdagen att Italien lämnar eurosamarbetet för att undvika en grekisk finansiell härdsmälta i landet

“Låt oss ta tillbaka den monetära självständigheten”. “Det finns inga alternativ”. “Räntan på statsskulden dödar landet och avvecklar välfärdsstaten”, skriver han på sin blogg, rapporterar den italienska nyhetsbyrån ANSA.

Det är inte första gången som Beppe Grillo och hans parti Femstjärnerörelsen kräver ett eurourträde. Partiet som i senaste valet fick 25 procent av rösterna vill ha en folkomröstning om saken. Men en folkomröstning tillåts inte enligt konstitutionen.

– Vi påminner Genuakomikern och hans distraherade rådgivare att konstitutionen inte tillåter folkomröstningar i frågor och ämnen som regleras av internationella avtal, sade parlamentsledamoten från regeringspartiet Demokratiska partiet Federico Gelli i en kommentar till nyhetsbyrån.

Euroutspelet kom dagen efter att Grillo krävt att alla immigranter ska läkarundersökas och att bara äkta flyktingar ska släppas in i landet och övriga utvisas.

“Människor som kommer till Italien på båtar är fullständiga främlingar. De bör identifieras omedelbart. Flyktingarna bör accepteras, de andra, de så kallade illegala invandrare ska skickas tillbaka till dit de kommer ifrån”, skriver Grillo på sin blogg.