Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-parlamentet intaget

Ett femtiotal demonstranter lyckades ta sig förbi säkerhetspärren in i EU-parlamentet.

Ett hundratal kurder demonstrerade mot terrorgruppen Islamska staten, Daesj, när en del av dem anstormade EU-parlamentet i Bryssel på tisdagen i syfte att föra fram sina åsikter. Demonstranterna lämnade efter ett tag parlamentet frivilligt.

Parlamentets talman Martin Schulz tog i samband med händelsen kontakt med representanter från de kurdiska demonstranterna för att lyssna till deras krav.

– Även om jag underströk att detta inte är rätt sätt att utrycka sina krav delar jag till fullo deras oro för civilbefolkningens situation i Syrien och Irak och i synnerhet situationen i gränsstaden Kobane i Syrien, sade Martin Schulz som lovade att prata med Nato-chefen Jens Stoltenberg och övriga EU-institutioners ledare om frågan.

Svenska EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) krävde efter intrånget att säkerheten i EU-parlamentet stärks.

– Det är oerhört allvarligt att demonstranterna lyckats ta sig in genom säkerhetsavspärrningarna i Europaparlamentet, sade Cecilia Wikström i ett uttalande.

Liknande protester ägde rum i flera europeiska huvudstäder. På måndagen tog sig demonstranter in det nederländska parlamentet och österrikiska parlamentet.