Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-sossar varnar Lettland: Ta med S-parti i regeringen

Den socialdemokratiska partigruppen i EU-parlamentet menar att de lettiska socialdemokraterna bör ingå i en ”regnbågsregering” trots tillbakagång för att skydda landet mot konflikten i Ukraina.

För knappt två veckor sedan gick letterna till valurnorna för att välja ett nytt parlament. De tre partierna i den sittande mittenhögerregeringen fick tillsammans 57,8 procent av rösterna. Största parti blev proryska och socialdemokratiskaHarmoni trots att det gick tillbaka fem procentenheter jämfört med förra valet.

– De lettiska väljarna har skickat ett tydligt budskap att det är dags för en mer socialt orienterad politik, sade Gianni Pittella, ledare för EU-parlamentets socialdemokratiska S&D-grupp, i ett uttalande på tisdagen.

Han går vidare och varnar att partiet bör ingå i en bred koalition för att skydda Lettland mot ”de geopolitiska och säkerhetsutmaningar som stammar från konflikten i Ukraina”.

– I enlighet med demokratins anda uppmanar S&D-gruppen [den lettiske] presidenten Andris Bērziņš att fullt ut respektera väljarnas vilja och understryker att [Harmoni], som det parti som vann flest röster, borde ingå i en”regnbågsregering”, sade Pittella.