Krismöte ska reda ut kommissionärsbråk

EU-kommissionens tillträdande ordförande Jean-Claude Juncker träffar på tisdagen ledarna för EU-parlamentets största partigrupper för att försöka lösa de oenigheter som uppstått i samband att nästa kommission ska tillsättas.

Åtminstone fem av de hittills utfrågade kommissionärskandidaterna riskerar fällas efter att EU-parlamentet inte varit nöjda med deras prestationer. Anledningen tros inte vara så mycket kandidaternas eventuella olämplighet utan politiskt käbbel mellan de politiska grupperna i EU-parlamentet. 

För att lösa käbblet kommer Jean-Claude Juncker, EU-kommissionens tillträdande ordförande, att i morgon tisdag träffa parlamentets talman Martin Schulz och ledarna för de tre partigrupper som tillsammans formar en bred koalition i parlamentet: EPP:s Manfred Weber och S&D:s Gianni Pitella. Även Junckers framtida ”högra hand”, Frans Timmermans, ska närvara.