Statsminister Stefan Löfven på sitt första möte i EU-nämden begrundar förhandlingsbuden.

Bild: Anders Selnes

Hoppa till artikelns andra spalt.

Löfven tvingas driva alliansens klimatpolitik

Rörigt värre på EU-nämndsmöte som spikade de svenska klimatmålen inför veckans EU-toppmöte.

Inför torsdagens och fredagens EU-toppmöte försökte statsminister Stefan Löfven (S) på  onsdagen i direktsänd tv få med EU-nämnden på ett klimatmål med prutmån men nämnden sade nej.

Statsministern inledde sitt möte med att söka stöd för formeln 50  40  30. Det betyder att de klimatpåverkande utsläppen i atomsfären ska vara 50 procent lägre 2030 än de var 1990. Vidare att andelen förnyelsebar energi ska vara 40 procent och energieffektiviseringen ska ligga på 30 procent 2030.  

Annons

Allianspartierna föreslog motsvarande 40 27 30 ett förslag som är identiskt med EU-kommissionens förslag med undantag från att alliansen också kräver 10 procent utsläppsreduktion som EU kan göra utanför unionen.

Regeringen ville att nämnden skulle stödja deras förslag samtidigt som de ville ha mandat för att slutändan ge EU-kommissionen sitt stöd.

Tio gånger nämnde statsminister den sifferkombination regeringens ville ha riksdagens mandat för, något som under mötets gång i omgångar växlade mellan 50 40 30 och 40 27 30. Ena stunden var Sverigedemokraterna på regeringens linje andra stunden på allianspartiernas linje beroende på vilken linje som statsministern förespråkande. Sverigedemokraternas mål var att stödja det mest återhållsamma förslaget.

När mötet återupptagits efter en paus kom statsministern tillbaka och begärde stöd för formeln 50  40  30. I det läget gav Sverigedemokraterna sitt stöd till alliansen vars klimatpolitik slutligen gick segrande ur det kanske mest förvirrande möte som hållits i EU-nämndens snart tjugo årliga historia.