Det ukrainska parlamentvalet 26 oktober blev som väntat en framgång för bland andra president Porosjenko block. Arkivbild.

Det ukrainska parlamentvalet 26 oktober blev som väntat en framgång för bland andra president Porosjenko block. Arkivbild.

Bild: EU-kommissionen

Ukrainska valet godkänt trots skönhetsfläckar

Den sittande ukrainska presidenten Porosjenko och premiärministern Jatsenjuks partier väntas ingå i den kommande regeringen.

Helgens parlamentsval i Ukraina fick på måndagen godkänt av de internationella valobservatörerna.

– Överlag har detta varit ett demokratiskt och fritt val men med sina skönhetsfläckar, säger ledaren för de internationella valobservatörerna i OSCE riksdagsledamoten Kent Härstedt (S) till Europaportalen.

Han nämner som exempel att de som kandiderat för tidigare Regionernas parti numera Oppositionsblocket fått sitt valmaterial systematiskt vandaliserat.

– Sådana [negativa] exempel finns det. Men det är betydligt mindre än tidigare och det är definitivt flera steg i rätt riktning för en ökad demokrati i samhället, säger Härstedt och tillägger: Valkommissionen har agerat oberoende och självständigt med integritet och mediaklimatet är dynamiskt och versifierat.  

Röstsammanräkningen efter söndagens ukrainska parlamentsval är inte klar. När 50 procent av rösterna är räknade är det närmast dött lopp mellan president Petro Porosjenkos block och premiärminister Arsenij Jatsenjuks parti Folkfronten, båda ligger runt 21,5 procent. Partierna väntas inleda samtal om att bilda regeringskoalition.

På tredje plats kommer det proeuropeiska partiet Självhjälp på 11,1 procent. Partiet har utmärkt sig med att ha kandidater som inte tidigare suttit i parlamentet.

Den gamla regeringens parti det Rysslandsorienterade Oppositionsblocket får 9,8 procent, Radikala partiet 7,5 procent och förre premiärminister Julia Tymoshenkos parti Faderslandet 5,8 procent av rösterna. Tymoshenko och hennes parti rasar från 25,5 procent i valet 2012 och därmed är den oranga revolutionens ledarskap politiskt helt förbrukat. Kommunistpartiet ser i dagsläget inte ut att komma in i parlamentet. Däremot kan nationalistiska Svoboda klara femprocentsspärren.

– En högervänsterskalan är inte relevant som verktyg för att förstå ukrainsk politik. Alla partier är i olika grad oligarkpartier som uppträder under olika beteckningar. Samtidigt finns det ledare i dess partier som har mer idealistiska drivkrafter, säger ledarskribenten på liberala Eskilstuna-kuriren och ukrainakännaren Alex Voronov på plats i landet. Han betonar att presidenten Porosjenko nu fått ett folkligt mandat att genomföra förändringar om han är intresserad.

– Väljarnas avsikt är att lämna den gamla ordningen och gå mot något nytt. Hur det blir i praktiken är en annan fråga.

Kent Härstedt är inne på samma linje.

– Det nya parlamentet har fått en färskt mandat. Det som bör vara först på dagordningen är freden och relationen med Ryssland. Det andra är att göra nödvändiga reformer i samhället, säger Kent Härstedt och pekar på behovet av ett effektivare samhällssystem administrativt och juridiskt. Inte minst den utbredda korruptionen måste bekämpas menar Härstedt.