Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

Storskräll i spansk politik – nytt vänsterparti störst

På bara elva månader har det spanska vänsterpartiet Podemos blivit det största partiet i landet.

Podemos skulle få 27,7 procent av rösterna om det vore val i Spanien i dag, visar en opinionsundersökning publicerad i El País på söndagen.

”Podemos har redan orsakat en jordbävning utan tidigare motstycke i den spanska politiken och är i stånd att vända upp och ned på det spanska valet ”, skriver tidningen.

Resultatet är mer än de oppositionella socialdemokratiska PSOE som stöds av 26,2 procent och regerande borgerliga Partido Popular, PP, på 20,7 procent. För PP är utfallet en kraftig tillbakagång jämför med de 45 procent man fick i det spanska parlamentsvalet 2011. Partiet har under den senaste tiden omgärdats av en rad korruptionsanklagelser.

Tillbakagången sker trots att flera indikatorer visar på att landets ekonomi håller på att återhämta sig efter år av stagnation. Undersökningen visar dock att drygt nio av tio anser att situationen i landet är dålig eller mycket dålig.

Annons

Socialdemokratiska PSOE har jämfört med valet 2011 stått i det närmaste stilla i opinionen.

Det nya vänsterpartiet Podemos bildades ur den rörelse i Spanien som växte fram 2011 i protest mot de nedskärningar som regeringen genomdrev efter att ha tagit ett krislån till landets vacklande banker.

I sitt valprogram kräver Podemos bland annat stora offentliga investeringar, en 35-timmars arbetsvecka och pension vid 60 års ålder i syfte att omfördela arbetstillfällena. De vill även förbjuda företag som går med vinst att sparka anställda.

Även i krislandet Grekland är största parti i opinionsundersökningar ett vänsterparti – Syriza.

Nästa spanska parlamentsval äger rum i slutet av nästa år.