Storhärtigdömet Luxemburg är EU:s rikaste land fördelat på antal invånare.

Bild: Pearlsa

Hoppa till artikelns andra spalt.

Svenska företag trollade bort skattemiljarder i Luxemburg

En omfattande läcka sätter ljus på Luxemburg som ett europeiskt skatteparadis när skattehemligheter hos hundratals storföretag avslöjas.

Sammanlagt rör det sig som 343 bolag som genom olika lagliga men tveksamma konstruktioner minskat sin skattebörda under den officiella luxemburgska företagsskatten på 29 procent. I vissa fall slipper företagen nästan helt skatt. Den luxemburgska regeringen har godkänt skatteuppläggen.

Uppgifterna kommer ursprungligen från revisionsföretag Price Waterhouse Coopers och avser 2009 och 2010. I april fick 78 journalister, främst i Europa, tillgång till läckan från Luxemburgs skatteverk på runt 28 000 dokument och har därefter arbetat med uppgifterna. Arbetet har koordinerats av den amerikanska organisationen International Consortium of Investigative Journalists. Resultatet finns att tillgå här.

Price Waterhouse Coopers har genom anlitade advokater hotat stämma journalisterna om de publicerade uppgifterna.

Enligt organisationen har företag minskat sina skatter med ”miljardtals dollar”.

Flera internationella storföretag som Apple, Amazon, Heinz, Pepsi och Deutsche Bank finns med i det som kallas aggressiv skatteplanering – lagliga sätt att undvika skatter för företag.

Bland dem finns enligt läckan 26 företag med kopplingar till Sverige, bland annat Ikea, Tele2 och SEB. Den franska ansedda tidningen Le Monde, en av de tidningar som fick tillgång till läckan, kallar Ikea för ”världsmästare i att optimera sin skattebörda” efter avslöjandet.

“[Jag] tycker att hela maskineriet är unket. Så här kan vi helt enkelt inte ha det. Det är inte ok att de offentliga finanserna dräneras på det sättet.”, skriver EU-parlamentariker Olle Ludvigsson i en kommentar.

Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel försvarar dock skatteupplägget.

– Det Luxemburg gjort var okej. Jag kan ju inte höja skatterna bara för att det ska gå bättre för mina skuldsatta grannländer, sade Bettel till tyska Süddeutsche Zeitung, en av tidningarna som arbetat med materialet.

Många av överenskommelserna mellan Luxemburg och företagen pågick även när nuvarande kommissionsordförande Jean-Claude Juncker var premiär- och finansminister i landet vilket han var under nästan två årtionden.

– Dessa avslöjanden är ett stort slag mot trovärdigheten för nye kommissionsordförande Juncker och hans förmåga att arbeta för allmänintresset, sade den tyske gröne EU-parlamentarikern Sven Giegold i ett uttalande.

I somras inledde EU-kommissionen en granskning av misstänkt statsstöd – fördelaktiga skatteavtal – med internationella storföretag i bland annat just Luxemburg.

På en fråga på onsdagen, innan dagens avslöjande, med avseende på detta svarade Jean-Claude Juncker att kommissionen har full rätt att genomföra sådana granskningar.

–Kommissionen kommer göra sitt arbetet. Jag kommer avstå från att lägga mig i eftersom det är en fråga som rör konkurrenskommissionär [Margrethe Vestager] som måste ha stor handlingsfrihet, sade Jean-Claude Juncker.

I mitten av oktober gick Luxemburg efter åratal av motstånd med på ett automatiskt utbyte av skatteuppgifter mellan EU-ländernas skatteverk i syfte att sätta åt skattefifflare.

Under 2013 gick nästan tre fjärdedelar av alla utländska direktinvesteringar i EU-länderna till Luxemburg, motsvarande 2,2 biljoner kronor.