Annons

Stats- och regeringschefer samlade kring den tyska förbundskanslern Angela Merkel. Arkivild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-toppmötets agenda: Ukrainafrågan och Junckers investeringsplan

Rysslands aggressioner mot Ukraina och en trög europeisk ekonomisk utveckling toppar veckans EU-toppmötesdiskussioner i Bryssel.

Inga större beslut är att vänta på torsdagens och fredagens EU-toppmöte som blir det första som leds av Europeiska rådets nye ordförande Donald Tusk.

Stats- och regeringscheferna ska diskutera den investeringsfond på 315 miljarder euro, motsvarande 2,9 biljoner kronor, som kommissionsordförande Jean-Claude Juncker presenterade i slutet av november. EU-kommissionen väntar sig ett ”starkt och entydigt tecken på politiskt stöd”. Både Juncker och EU-parlamentet vill att medlemsländerna bidrar med pengar till fonden och vissa länder har redan signalerat villighet att göra det.

Efter att stats- och regeringscheferna lämnat sina synpunkter på investeringsplanen väntas kommissionen i januari lägga fram ett skarpt förslag.

Med åter minskande tillväxt i Europa kommer ledarna även att diskutera ekonomin. Både EU-kommissionen, medlemsländer och en rad internationella organisationer har skrivit ned prognoser för nästa år, den höga arbetslösheten ser inte ut att minska och inflationen i euroländerna är mycket låg.

En fråga som legat gäckat EU-ledarna är den om eurons framtid – hur samarbetet i valutaunionen ska se ut. 2012 presenterades en första omfattande plan för hur detta kan se ut. Men den mottogs med liten entusiasm av stats- och regeringscheferna när den debatterades då.

Efter förra EU-toppmötet lovade avgående rådsordförande Herman Van Rompuy att en ny plan ska diskuteras nu på decembertoppmötet, men enligt ett tidigt utkast till slutsatser väntas den rapporten till junitoppmötet. En diskussion om eurons framtid är inplanerad till det informella EU-toppmötet i februari.

EU-kommissionen väntas även bli uppmanad att ta fram ett förslag på en energiunion, som ska minska EU:s beroende av energi och minska de relativt höga energipriserna som européer i dag betalar, och ett initiativ om den digitala inre marknaden.

Händelserna i Ukraina är dagordningens andra tunga punkt. Ytterligare sanktioner mot personer och organisationer som är inblandade i den ryska annekteringen av Krim och aggressiva inblandning i Ukraina kommer diskuteras.

”Situationen i östra Ukraina utgör fortfarande en stor oro. Europeiska rådet är redo att ta ytterligare steg om nödvändigt.”, heter det i utkastet till slutsatserna som ledarna ska försöka enas om.

Enligt ukrainsk media kan president Petro Porosjenko komma att delta. Vissa medlemsländer vill dessutom diskutera problematiken med återvändande krigare från Syrien. Även europeiska åtgärder mot ebola står på dagordningen.