EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Arkivbild.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Arkivbild.

Bild: Europeiska kommissionen

Kommissionen lägger sig i grekiska presidentvalet

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker varnar grekerna för att välja extrema krafter och förespråkar en tidigare EU-kommissionär som president. 

Jean-Claude Juncker har upprepade gånger lovat att hans nya kommission ska bli mer politisk. I veckan visade kommissionen prov på den nya politiseringen: oblygt stöd för en kandidat i det  kommande grekiska presidentvalet.

– Jag tror att grekerna […] mycket väl vet vad ett felaktigt valresultat skulle betyda för Grekland och eurozonen. Jag skulle inte vilja att extrema krafter kom till makten, sade Jean-Claude Juncker under en TV-debatt på torsdagen, rapporterar EUoberver.

– Jag skulle föredra om kända ansikten dök upp [i presidentvalet].

På fredagen försvarade kommissionens talesperson Margaritis Schinas Junckers uttalande.

– Kända ansikten är kända ansikten. Det finns stort utrymme för att tolka vad ett känt ansikte är, sade Margaritis Schinas.

Det grekiska parlamentet väljer i nästa vecka ny president. Om man efter tre försök inte lycka få ihop minst 180 av de 300 ledamöterna bakom en kandidat utlyses nyval, regeringspartierna har bara 155 mandat. Vänsterpartiet Syriza leder för närvarande i opinionsundersökningarna. Frågan har fått finansmarknaden att se oroligt på framtiden – Syriza har krav om bland annat en omförhandling om landets statsskuld och ökade offentliga satsningar.

Junckers uttalande liknar det som EU-kommissionen utfärdade i onsdags då man sade att ”det är en stark signal till Europa att premiärminister [Antonis] Samaras valt att föreslå som kandidat Stavros Dimas – en tidigare EU-kommissionär och övertygad europé”.

Uttalandet fick en rad journalisträvar att spärra upp ögonen – EU-kommissionen brukar i val regelmässigt svara att man inte lägger sig i medlemsländers inre angelägenheter.

Kommissionen menar dock inte att man tagit ställning för endera kandidat i presidentvalet.