Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

Regeringen: Viktigt med oberoende tillgång till rymden

När EU:s rymdministrar möts i dag måndag ska de diskutera den europeiska rymdindustrins konkurrenskraft och dess framtida utmaningar.

Regeringen vill lyfta fram rymden som en möjlighet för svenska företag. En viktig förutsättning är de gemensamma europeiska satsningarna som ger oberoende tillgång till rymden menar Helene Hallmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning.

Vad betyder oberoende tillgång till rymden?

– Att vi inte är beroende av andra stormakter, USA eller Ryssland, för att få tillgång till rymden. Utan att vi kan bygga upp ett eget civilt program och satellitsystem. Det gör att Europa kan stå sig starkt i konkurrensen, sade Helene Hallmark Knutsson till Europaportalen.

Varför är det viktigt för Sverige att EU har ett eget rymdprogram?

– För Sverige och nästan alla enskilda länder i Europa skulle det vara helt omöjligt att göra sådana här stora investeringar och ha den kunskapsnivå som krävs. Men tillsammans kan vi skapa en kritisk massa och både ha investeringar och kunskap, sade Helene Hallmark Knutsson.