Ryssland ber EU lyfta sanktioner

Inför väntade ryska mångmiljardförluster vädjar ryske biträdande utrikesministern till EU att överge "den meningslösa sanktionsspiralen".

– Det enda vi förväntar oss [av våra europeiska partner] är att de lämnar den meningslösa sanktionsspiralen och går mot att lyfta sanktionerna och släppa sin svarta lista. Detta skulle göra det möjligt för oss att skrota våra listor, sade Rysslands biträdande utrikesminister Aleksej Mesjkov enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax, rapporterar Reuters.

– Detta skulle bidra till att vi ger upp våra motåtgärder, sade Mesjkov som uppskattade att Ryssland nästa år kommer att förlora motsvarande 370 miljarder kronor på grund av EU-sanktionerna som bland annat riktar sig mot landets bank- och gasindustri.

Efter att EU infört en rad ekonomiska sanktioner mot Ryssland för dess aggressiva inblandning i Ukraina införde Ryssland egna sanktioner mot EU-länderna, främst importstopp för europeiska matvaror.