Hoppa till artikelns andra spalt.

Ungerska regeringspartiet: drogtesta alla ungdomar och journalister

Alla ungrare mellan 12 och 18 år, politiker och journalister kan komma att drogtestas årligen.

Det var Máté Kocsis, distriktsborgmästare i Budapest och tillhörande konservativa regeringspartiet Fidesz, som i fredags på sin Facebooksida föreslog att omfattande drogtester ska genomföras varje år.

”Droger är farliga, vi är oroliga för våra barn och även att vår framtid riskeras på grund av dem”, skrev Máté Kocsis.

Förslaget diskuterades tidigare i denna vecka av Fidesz partigrupp i ungerska parlamentet och kommer enligt nyhetssajten Hungary Today att stödja förslaget med vissa ändringar. Bland annat att föräldrarna ska informeras om testresultaten och att det inte ska bli några legala följder för dem som testas positivt. Fidesz har en betryggande majoritet i ungerska parlamentet: 133 av 199 platser.

Oppositionella Demokratiska koalitionens ungdomsförbund kritiserar förslaget och menar att drogtesten skulle kosta 40 miljarder forint, motsvarande 1,2 miljarder kronor, vilket är 400 gånger mer än den summa som i nästa års ungerska budget läggs på drogförebyggande åtgärder.