Senast uppdaterad: 10 januari 2023
Mer fakta
Mest lästa artiklar i ämnet
Artiklar i ämnet
Revisorer: EU hade inte full beredskap för coronapandemin
I en rapport slår Europeiska revisionsrätten fast att EU:s två medicinbyråer, Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC) och Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA), inte var "helt förberedda för en utdragen pandemi" när covid-19 slog till, men att de i allmänhet klarade krisen "på ett bra sätt". ECDC:s insatser försvårades av låg datakvalitet från medlemsstaterna, medan EMA:s informationsspridning inte alltid var lättåtkomlig för allmänheten, enligt revisorerna.
Norrmän sjukast på 15 år
Andelen sjukanmälda anställda i Norge nådde under andra kvartalet upp till 7,1 procent vilket är den högsta noteringen sedan svinpesten härjade 2009, meddelade Statistisk sentralbyrå på torsdagen. Omräknat i utgjorde detta närmare elva miljoner arbetsdagar, av dessa var 85 procent en följd av läkares sjukskrivningar.
EU-revisorer: Bara en tredjedel av coronafonden har betalats ut
EU:s revisorer varnar för att miljardbelopp ur EU:s stora återhämtningsfond kanske inte kommer till användning eftersom ansökningar dröjer i många länder. Nästan alla medlemsländer har varit sena med att lämna in sina betalningsansökningar, inte minst Sverige.
– En försening orsakar en annan försening och så vidare. Det finns en risk för att delmål och mål inte kommer att kunna uppfyllas i slutet av augusti 2026, säger EU-revisorn Ivana Maletić efter en granskning.
Finansministern: Sveriges EU-bidrag var aldrig hotat
Det har funnits en farhåga att Sverige inte skulle få det historiskt stora EU-bidraget på 40 miljarder kronor ur återhämtningsfonden även kallad coronafonden, eftersom Sverige vid årsskiftet minskade reduktionsplikten för fordonsbränsle. Det menar dock finansminister Elisabeth Svantesson (M) är ett missförstånd.
– Det har aldrig handlat om huruvida vi skulle förlora eller få 40 miljarder. Det har handlat om en mindre summa, sade Elisabeth Svantesson till Europaportalen på tisdagen.
Enligt ministern har Sverige suttit i långa förhandlingar med EU-kommissionen för att även säkerställa den mindre summan.
– När allt är klart med kommissionen, vilket håller på att gå helt i hamn, ansöker vi och förväntar oss att få pengarna så fort som möjligt, sade Elisabeth Svantesson.
Vad Sverige mer exakt förhandlat med EU-kommissionen om vill Svantesson inte berätta utan ber att få återkomma med det till riksdagen “väldigt snart”.
EU-pengarna kommer att gå in i statskassan för att ersätta de olika satsningar som Sverige redan gjort : se de 100 största projekten.
48 000 européer dog av värme – dödligheten har gått ner
Under förra året beräknades närmare 48 000 personer i 35 europeiska länder ha dött på grund av för hög värme. Över hälften av dem (57%) dog under augusti. Det visar uppskattningar från en studie ledd av Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal) publicerad i Nature Medicine.
Forskarna ser dock att fler skyddande åtgärder har vidtagits sedan sekelskiftet och som om de uteblivit hade ökat antalet döda med ytterligare 80 procent. Värst drabbade länder räknat per capita 2023 var Grekland, Bulgarien och Italien.
EU upphandlar svenskt läkemedel
EU-kommissionen slöt på tisdagen ett ramavtal med det svenska läkemedelsföretaget Scandinavian Biopharma AB i Solna om att tillverka ett läkemedel mot difteri. Åtta EU-länder deltar i upphandlingen.
Rapport: Brexitarbete gav sämre covidberedskap
Förberedelserna för Storbritanniens utträde ur EU bidrog till en brist på beredskap för en global pandemi, visar en utredning om den brittiska regeringens hantering av covid-19-pandemin, skriver TT/GP. Storbritannien var ett av de europeiska länder som hade de högsta dödssiffrorna under pandemin.
EU får backning för hemliga avtal om covidvaccin
EU-kommissionen skulle ha varit mer öppen med detaljer kring de avtal som slöts för att köpa covidvaccin under pandemin. Det slog Europeiska unionens domstol fast på onsdagen, enligt TT/SVT. Under 2020 och 2021 slöts avtal för covidvaccin mellan kommissionen och flera läkemedelsföretag. 2021 begärde några parlamentsledamöter och privatpersoner tillgång till avtalen och relaterade dokument. Kommissionen lade då endast ut vissa kontrakt och dokument online, i redigerade versioner, och hemlighöll bland annat priset för vaccindoserna.
Sverige hade minst andel sängar på sjukhus i EU – näst mest på sjukhem
Inget annat EU-land hade 2022 ett mindre antal sjukhusbäddar i förhållande till befolkningsmängden än Sverige. Det framgår av en sammanställning från Eurostat på fredagen. När det gäller sjukbäddar på sjukhem och andra vårdinrättningar för långtidsvård hade Sverige efter Nederländerna flest sett till antalet invånare.
Moldavien går med i EU-upphandling av läkemedel
Moldavien i dag tisdag det 38:e landet att underteckna EU:s gemensamma upphandlingsavtal inom hälsoområdet. Avtalet gör det möjligt för deltagande länder att tillsammans köpa viktiga medicinska förnödenheter vid allvarliga hälsorisker. Under coronapandemin användes avtalet för att skaffa skyddsutrustning och vaccinutrustning. Avtalet förbättrar tillgången till och säkerheten för medicinska motåtgärder genom samordnade inköp och ekonomiska skalfördelar.