Hoppa till artikelns andra spalt.

Antiislamist i Hitlerpos avgår

Lutz Bachmann, ledare för den tyska anti-islamistiska rörelsen Pegida, hoppar av efter avslöjanden om att han poserat som Hitler. Under onsdagen utmynnade en av organisationens demonstrationer i våldsamheter.

Flera tyska tidningars framsidor pryddes på torsdagen med bilden av Lutz Bachmann, mannen som i oktober i fjol drog i gång Pegidarörelsens marscher i östtyska Dresden, poserande som Adolf Hitler. Bachmann meddelade efter avslöjandet att han drar sig tillbaka från ledarrollen i rörelsen som gett upphov till omfattande demonstrationer och motdemonstrationer runt om i Tyskland.

På onsdagen utmynnade en Pegidainspirerad demonstration i Leipzig i våldsamheter. Enligt tysk media ingick en rad kända tyska nynazister i tåget och flera journalister och poliser attackerades. Enligt uppgifter uppgick deltagarantalet till upp emot 15 000 personer. I den motdemonstration som arrangerades samtidigt deltog omkring 20 000 personer, rapporterar Süddeutsche Zeitung.

Pegidarörelsen har även spridit sig till Danmark och Norge om än i betydligt mindre omfattning. En Pegidainspirerad grupp som vill tåga genom belgiska Antwerpen på måndag i nästa vecka har dock fått avslag av borgmästare Bart De Wever, enligt De Standaard.