Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Den gröne EU-parlamenarikern Philippe Lamberts i samtal med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Arkivbild.

EU-parlamentet granskar skattefiffel

BRYSSEL 15 januari 2015 | Ett år på sig

En ny kommitté ska undersöka Luxemburgs och andra EU-länders beryktade skatteplanering för storföretag.

194 EU-parlamentariker har ställt sig bakom ett förslag om att sätta upp en tillfällig undersökningskommitté för en djupdykning i kontroversiella ämnet aggressiv skatteplanering.

I november klarade sig EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, tidigare premiär- och finansminister i Luxemburg, med lätthet en misstroendeomröstning i Europaparlamentet som kom till stånd efter avslöjanden om skattefiffel i Luxemburg.

Skatteplanering och skatteflykt ska inte bara utredas i Luxemburg utan även övriga EU-länder, i synnerhet Nederländerna och Irland. Ledarna för de partigrupperna i EU-parlamentet ska dock först enas om hur kommittén ska utformas innan hela EU-parlamentet formellt röstar om den.

Förslaget att inrätta en undersökningskommitté fördes först fram av den gröna partigruppen i EU-parlamentet men fick inget gehör bland de stora partigrupperna. Men efter att ett femtiotal ledamöter från det två största grupperna, socialdemokratiska S&D och konservativa/kristdemokratiska EPP, ändrat sig nådde man över tröskeln. Ledamöter från liberala Alde, konservativa ECR, vänsterpartistiska GUE/NGL och italienska Femstjärnerörelsen ställer sig också bakom kommittén.

– Detta breda stöd bekräftar att en sådan kommitté verkligen är mycket lämplig och för EU-parlamentet ett viktigt verktyg för att se till att det kommer omfattande åtgärder på EU-nivå, sade Philippe Lamberts, ordförande för den gröna gruppen i ett uttalande.

S&D-gruppens ordförande Gianni Pittella, som inte skrivit under, menar att det finns bättre verktyg för att komma åt skattefiffel.

– Vi är fortfarande övertygade att ett lagstiftningsbetänkande från ekonomiutskottet är det bästa sättet att tvinga kommissionen att agera för att komma åt den orättvisa skattekonkurrensen mellan medlemsländerna, sade Pittella.

Inom ett år ska kommittén lägga fram förslag till åtgärder för att komma till rätta med skatteplanering.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret