Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

Grekisk vänsterseger skakar om Europa

Valvinnande vänsterpartiet Syriza bildar regeringen med ett högerparti som också motsätter sig landets lånevillkor.

Det grekiska nyvalet slutade som opinionsmätningarna förutspått med seger för vänsterpartiet Syriza och dess ledare Alexis Tsipras.

Med sina 36 procent av rösterna får Syriza 149 av det grekiska parlamentets 300 platser, vilket innebär att partiet var tvunget att hitta en koalitionspartner för att få majoritet. Enligt flera mediauppgifter har Syriza redan på måndagsmorgonen kommit överens med högerpopulistiska Oberoende greker om att bilda regering.

Oberoende greker bildades 2012 av Panos Kammenos efter att denne kastades ut av konservativa Ny Demokrati när han och ett tiotal andra ledamöter inte gick på partilinjen i en förtroendeomröstning om den förre teknokratiske premiärministern Lucas Papademos. Partiet har en ledamot i EU-parlamentets konservativa ECR-grupp och är som Syriza mycket kritiskt till villkoren för krislånen.

Tsipras blir som ny grekisk premiärminister den förste regeringschefen i EU som öppet kritisk mot de villkor som trojkan, EU-kommissionen, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden, satt upp för att låna ut pengar.

– Det grekiska folkets mandat i dag ogiltigförklarar, på ett obestridligt sätt, [avtalen med den internationella långivarna]. Det gör trojkan till en del av det förflutna, sade Alexis Tsipras på valnatten, rapporterar Kathimerini.

Näst största parti blev konservativa regeringspartiet Ny Demokrati. Socialdemokratiska Pasok gjorde sitt sämsta val någonsin men klarar sig kvar i parlamentet.

En ny regering väntas vara på plats redan under måndagskvällen.

Reaktionerna på valresultatet är blandade med både förhoppningar och oro.

Annons

Medan den franske socialdemokratiske presidenten François Hollande gratulerade Tsipras till segern var Storbritanniens konservative premiärminister David Cameron bekymrad över valutgången.

– Det grekiska valet kommer att öka den ekonomiska osäkerheten i Europa, twittrade Cameron på söndagskvällen.

Den tyske centralbankschefen Jens Weidmann uppmanar den nya regeringen att hålla den förra regeringens löften om sparåtgärder och reformer.

– Jag hoppas att den nya grekiska regeringen inte ger några illusoriska löften som landet inte kan genomföra [och att] den nya regeringen inte ifrågasätter det som förväntas av den och den tar sig an att strukturproblemen i den offentliga sektorn och ekonomin, sade Jens Weidmann till tyska TV ARD.

Han tillade att Grekland redan fått två skuldavskrivningar och att en ny sådan bara blir en kort andningspaus om inte omfattande reformer görs.

Den tyska förbundskanslern Angela Merkel, som Tsipras riktat mycket kritik mot, lät via sin talesperson Steffen Seibert veta att det är viktigt ”att den nya regeringen vidtar åtgärder så att Greklands ekonomiska återhämtning fortsätter”. 

– Till detta hör även att de av Grekland ingångna förpliktelserna åtföljs och att den nya regeringen tar vid reformframgångarna, sade Steffen Seibert.

Merkels partikamrat Philipp Mißfelder, som är utrikespolitisk talesperson för CDU i förbundsdagen, kallade det ”en dålig dag för Grekland och euron”, rapporterar ARD.

Gianni Pittella, ledare för EU-parlamentets socialdemokratiska partigrupp S&D, välkomnar resultatet och uppmanade Tsipras att bilda en pro-europeisk koalition.